Connect with us

Kultura

HRVATSKASvečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grad Splita i blagdan sv. Dujma

U povodu Dana Grad Splita i blagdan sv. Dujma, koji se slavi 7. svibnja, na svečanoj sjednici Gradskog vijeće u ponedjeljak dodijeljene su nagrade za životno djelo, te osobna gradska nagrada i skupna nagrada, a sjednici je nazočio i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, koji je istaknu važnost Splita za očuvanje hrvatskog identiteta.

Nagrade za životno djelo Grada Splita za 2018. pripale su kazališnom redatelju i piscu Anti Jelaski, te posmrtno bivšem gradonačelniku Zvonimiru Puljiću i splitskom arhitektu Vjekoslavu Ivaniševiću, a osobna gradska nagrada izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić za osvojeno drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Skupna nagrada Grada Splita dodijeljena je Klubu dobrovoljnih darovatelja krvi “Promet-Split”.

Zahvaljujući u ime nagrađenih, Jelaska je pozvao na više međusobnog razumijevanja bez svađa. “Život je prekratak za svađe, potrebno nam je više razumijevanja i uvažavanja”, poručio je Jelaska.
Obraćajući se nazočnima, premijer Plenković je istaknuo važnost Splita u njegovanju hrvatskog identiteta. “Split, koji živi više od 1.700 godina je dio snažnog hrvatskog identiteta, naše kulture, baštine i vjere, a dio je i baštine UNESCO-a”, rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je na sjednici Vlade, koja je prije godinu dana održana u Splitu, potpisano ugovora vrijednih oko dvije milijarde kuna. “Mnogi od tih projekata su kapitalni za razvoj Splita i Splitsko-dalmatinske županije”, istaknuo je hrvatski premijer.

Najavio je skorašnje otvaranje novog terminal splitske zračne luke u koji je, kako je rekao, u pogledu državne imovine dano na raspolaganje više od 230 milijuna kuna.
“Spomenuo bih i projekt vodoopskrbne infrastrukture aglomeracija Split-Solin koji je vrijedna 1.084 milijarde kuna, a njegovo odobrenje očekujemo u dugom kvartalu ove godine, a taj će projekt biti veliki iskorak u kvaliteti života na splitskom području”, rekao je premijer Plenković.

Također je najavio zajednička ulaganja u poboljšanje prometne infrastrukture u Splitu kako bi se izbjegli zastoji u prometu i olakšao pristup Trajektnoj luci.
Po njegovim riječima, potpisano je sve što je trebalo potpisati da se realizira projekt Centar za gospodarenje otpada u Lećevici.

Plenković je također rekao kako je Vlada podržala Hrvatski vaterpolski savez u kandidaturi da Split bude domaćin Europskoga vaterpolskog prvenstva 2022. godine.
“Za organizaciju tog natjecanja osigurali smo 19 milijuna kuna i bit će to još jedna velika sportska manifestacija u Splitu”, istaknuo je.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na svečanoj je sjednici Gradskog vijeća rekao je da je Split jedinstven po ljepoti, baštini, pjesmi, sportu i mentalitetu. Istaknuo je kako je odlagalište Karepovac “gotovo pa sanirano.”
“Na Žnjanu smo pomeli bezakonje i uveli zakon i red”, kazao je Krstulović Opara.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u svojem je govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća istaknuo da su “kršćanin i progonstvo , Dujam i mučeništvo nedjeljive stvarnosti osvjedočene u križu Isusa Krista.”

“Čini se da svijet iznova pokušava poroditi imperatore koji u kršćanstvu vidi neprijatelja samo zato što ono svjedoči o Bogu koji je ljubav, o čovjeku stvorenom na njegovu sliku, o praštanju onima koji ih progone”, rekao je msgr. Barišić.

Nakon svečane sjednice uslijedilo je potpisivanje ugovora o darivanju Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu, sufinanciranju pripreme projekata za KBC Split te izgradnji biciklističke staze i šetnice na području Omiša.

(Hina)

Continue Reading