Connect with us

Ljubav

Hrvatska obiljažava vojno-redarstvenu akciju Bljesak

Hrvatska danas obilježava 23 godine od vojno-redarstvene akcije Bljesak, kojom je oslobođena zapadna Slavonija.

Akcija Bljesak je počela u zoru 1. svibnja 1995., a u manje od 32 sata hrvatske su snage oslobodile 500 četvornih kilometara te je uspostavljen puni nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nemoćni i pred rasulom, odmetnici su bombardirali civilne ciljeve u mnogim hrvatskim gradovima. Vrhunac suludosti bilo je dvostruko raketiranje samog središta Zagreba po izravnoj zapovjedi ratnog zločinca Mile Martića. Poginulo je šest, a ranjeno 176 osoba.

U Bljesku je poginuo 51 hrvatski vojnik, a 23 godine nakon akcije žrtve su dobile dostojan spomenik.

Novi spomenik braniteljima u Okučanima nazvan “Kristalne kocke vedrine”, sastavljen od 51 kocke, otkrili su predstavnici kadeta Oružanih snaga  i policije, a prethodno su pročitana imena branitelja poginulih u “Bljesku”  te kratka povjesnica te operacije. Spomenik je blagoslovio vojni ordinarij Jure Bogdan koji je predvodio i molitvu za sve poginule branitelje i civile u operaciji kojom je prije 23 godine oslobođena zapadna Slavonija.

Zajednički vijenac, u ime Republike Hrvatske, kod spomen-obilježja poginulima položila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović,  predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković, zajedno s izaslanstvima Sabora i Vlade. Vijence su, uz ostale, položila i izaslanstva braniteljskih udruga, gardijskih postrojbi, Hrvatske vojske i policije. Na komemoraciji su sudjelovali i ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Nikola Milin.

 

M.M.

Continue Reading