Connect with us

Kultura

HRVATSKA DOBILA VLADU sa 83 glasa podrške Oreškoviću!

Autor: M. Marić/Boris Biško tropolje.info

Nakon maratonske sjednice dobili smo novu Vladu!

Potvrđena je Vlada Tihomira Oreškovića. Od 149 je zastupnika 83 ih je glasovalo za, pet je bilo suzdržanih, a 61 protiv.

Tihomir Orešković Saboru je predstavio svojih 20 ministara i dva potpredsjednika te program svoje buduće vlade.

Tijek događaja: 

23:50 Zoran Milanović predao dužnost Tihomiru Oreškoviću.

23.35 Nikola Jelić, glasnogovornik Vlade, rekao je za HTV da je u Vladi sve spremno za primopredaju. Milanović je cijeli dan u zgradi i čeka da se obavi primopredaja.
– Očekujemo da novi premijer dođe u sobu hrvatskih banova, dočekat će ga predsjednik Vlade, oni će se pozdraviti, preuzeti dužnost i to je to – rekao je Jelić.

23:17 Glasovanjem u Saboru nakon postizanja kvoruma je s 83 glasa za, 61 protiv i 5 suzdržanih izglasano povjerenje vladi Tihomira Oreškovića. Nakon izglasavanja povjerenja, članovi Vlade svečano su prisegnuli.

22.36 Stipe Petrina rekao je da se postavlja pitanje odakle se misle nametnuti sredstva za pokretanje usporeni zamašnjak hrvatskog gospodarstva.

“Iz dosadašnje prakse, 25 godina, vidjeli smo da se stalno posezalo za obiteljskom srebrninom, odnosno za rasprodajom državne imovine” rekao je Petrina.

Činjenica je da je Orešković čovjek krupnog kapitala, biznismen, da se bavi stvaranjem novca za one za koje radi, ali ovdje je slučaj sasvim drugačiji, rekao je, dodajući da nije vidio da je Pliva vratila ugled koji je imala do devedesetih. Upozorio je na mogućnost da postanemo jedina zemlje bez imovine.

21.56 “Ako budete vukli poteze koji su dobri, ja ću vrlo rado izaći pred Sabor i reći da sam bio u velikoj zabludi. Mislim da je došlo vrijeme da si otvoreno govorimo što mislimo, ja želim sačuvati svoj obraz”, rekao je Lovrinović.

21.54  Most je glede gospodarstva odstupio od svog izbornog programa. Stoga se postavlja pitanje tko su onda njegovi stvarni autori – rekao je Lovrinović, dodajući da se na temelju nedavnih izjava iz Austrije čini da su to bankari, i to inozemni.

“Na temelju svega navedenog, a što je vezano za izvorni ekonomski program zbog kojeg sam se uključio u Most i dobio povjerenje, godinama sam nastojao da se kreaira ekonomska politika koja će Hrvatsku zaštitii i učiniti je ponosnom zemljom. Nisam uspijevao u tome, zato sam se uključio u politiku i došao ovdje. Puno je takvih koji govore, ali sve ostaje na riječima. Ovdje fali odlučnosti profesionalniost, niste me uvjerili da ćete ići u dobrom smjeru i ne mogu vam dati povjerenje” rekao je Lovrinović.

21.52 Ivan Lovrinović kritizirao je Most i Domoljubnu koaliciju. Rekao je da članovi Vlade mogu ostvariti ciljeve samo s jasnim programom, a ovaj sporazum to nije. Nestali su rokovi za promjene, nitko se neće moći pozivati na odgovornosti.

“To nije sporazum o programu već pismo namjere koje nikoga ne obvezuje” rekao je Lovrinović. Dodao je da je program koji je on predstavio okljaštren do neprepoznatljivosti, “a upravo zbog toga smo dobili mandat”.

“Mogu reći da se osjećam izigrano” rekao je Lovrinović.

21.25 MOST i DOMOLJUBNA KOALICIJA konačno potpisali sporazum o suradnji!

“Definicija naše suradnje u reformskoj vladi, potpisali smo pravila igre. To je dogovor da podijelimo neka ministarstva tako da nađemo najbolje ljude. Ovo je sporazum MOST-a i HDZ-a, ne vidim razloga da gospodin Orešković bude tu. On se slaže, on je čovjek kojemu mi dajemo potporu. Ništa nije bilo sporno, to se samo uređivalo stilski. Nije bilo spora”, rekao je Karamarko.

20.59  Drago Prgomet (Hrid) rekao je da se čini da će biti u poziciji Clinta Eastwooda jer se obraća praznoj stolici, ali je izrazio nadu da će netko njegove izjave prenijeti mandataru. Osudio je podjele i rekao da nije loše da je mandatar sve ovo danas čuo jer mora biti svjestan u kakvom će okruženju raditi.

Većina dosadašnjih premijera nije iza sebe ostavila očekivane promjene pa se sve svelo na puko mijenjanje figura i stranaka, dodao je.

Prgomet je rekao da je bio dio političke platforme Most sve dok nije pao na Hrid. Osudio je odustajanje od reforme regionalne uprave.

“Hrvatska je premala zemlja za ovoliku državu” rekao je Prgomet.

20.37 Ladislav Ilčić replicirao je da su 450 stručnjaka za taj projekt ciljano birali političari.

“Ti stručnjaci su odabrani od politike, i to samo od jedne politike i samo jedni stručnjaci” rekao je Ilčić.

Glasovac mu je odgovorila da ga može biti sram.

20.30 Sabina Glasovac (SDP) ponovno je apelirala na Oreškovića da ne realizira ono što je predstavljeno u ključnim smjernicama – zaustavljanje pokrenutog procesa kurikularne reforme. Upozorila je da će se u tom slučaju blokirati sredstava iz operativnih programa jer je EK prihvatila Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije. Istaknula je kako projekt ima podršku i poslodavaca, i HAZU-a, i Pantovčaka i – Mosta.

“Ovo je samoubilački prijedlog” rekla je Glasovac.

20.11  ‘Zastupnici Slavonije i Baranje očekuju da ćete pokazati razumijevanje za napaćeni narod naše regije. Očekujemo ravnomjeran razvoj države. Podržavat ćemo zakone koji doprinose našoj zemlji. Ovo je vlada kompromisa, neki su kandidati kompromis. Volio bih da ste iskoristili svoje poslovničko pravo i da ste odgovarali zastupnicima’, rekao je Josip Salapić iz HDSSB-a u pojedinačnoj raspravi.

‘Vi ste miroljubivi nasilnik, treba vas patentirati. Cijenu gospođe Rusak znamo, kada ćemo vašu doznati?’, pitao se u svojem izlaganju zastupnik Stazić prilikom repliciranja zastupnikuSalapiću.

19.40 Branimir Glavaš je rekao da će HDSSB dati potporu novoj Vladi, ali da će biti oporba.

“Neću sada secirati vaše kandidate. Ne želim da rasprava ide u tom smjeru. Imate naše povjerenje, a vi ćete vidjeti kakve ste suradnike odabrali. Imat ćete prostora i vremena do izglasavanja proračuna jer ćemo do tada moći dobiti ideju o tome kako ćete rješavati probleme”, rekao je Glavaš. ‘Bez bolnih rezova hrvatski građani neće živjeti bolje’.

19.38  Bez jednako dostupnog zdravlja i obrazovanja Hrvatska neće nikada biti društvo jednakih šansi za sve, rekao je Željko Jovanović (SDP). Dodao je da treba osigurati da zdravstvo bude solidarno i svima jednako dostupno. Rekao je da bi oko obrazovanja trebali imati apsolutni konsenzus, kao kod ulaska u EU.

“Djeca koja iduće godine budu upisala osnovnu školu faks će završiti za 16 godina. Tada ćemo tek znati što smo učinili s kurikularnom reformom. Zato je dobro da ona nema više nikakvog zastoja jer nije bila politička, bila je nadstranačka i stručna i ona je nacionalni interes” rekao je Jovanović.

19.27 Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić napuštaju Klub zastupnika Mosta i osnovat će svoj vlastiti Klub nezavisnih zastupnika, ali neće dovesti u pitanje izglasavanje povjerenja Vladi, piše Jutarnjilist.

“Oni su jednom nogom izvan Mosta. Spremni su se izdvojiti i osnovati svoj klub zastupnika. Petrov grozničavo traži rješenje u strahu da bi mogli prebjeći i uskratiti podršku Vladi u Saboru. A zbog toga bi se moglo dogoditi da Vlada jedva prođe kroz ušicu igle – ne bi dobili više od 76 ruku podrške – dopirale su danas u popodnevnim satima u Saboru do novinara vijesti iz redova HDZ-a o tome da u Mostu ključa nezadovoljstvo trojice zastupnika, jezgre udruge Promijenimo Hrvatsku, ali i njihova bliskog kolege poduzetnika Mišića. Lovrinović i Martinović ispali su iz igre; Lovrinović nije dobio mjesto potpredsjednika u Vladi, a Martinović nije postao ministar pravosuđa. Mišić se nije spominjao ni u jednoj kombinaciji za funkcije, ali on je u Most došao kao dio udruge i sasvim je izgledno da bi im se pridružio u slučaju odlaska. Sve vrijeme pregovora u posljednja dva i pol mjeseca njih se trojica nisu razdvajala.

19.09 Replicirao je Božo Ljubić (HDZ) rekao je da su Domoljubna koalicija i Most povukli jedini ispravni potez. Nudili su promjene, za razliku od koalicije Hrvatske raste, koji su nudili istu politiku, rekao je.

“Ne pada mi ništa bolje na pamet od riječi njemačkog znanstvenika Georga Lichtenberga: Ja ne znam hoće li biti bolje ako bude drugačije, ali, koliko ja znam, mora biti drugačije da bi bilo bolje” rekao je Ljubić.

“Mi znatiželjni pitamo, mandatar odgovara gromoglasnom šutnjom” rekla je Antičević Marinović.

19.08 Antičević Marinović upitala se koje su to vrijednosti koje će vlada provoditi.

“Što će biti sa ženskim pravima? S pravima manjina, bilo kojih – seksualne orijentacije ove ili one, možda su oni već i većina, tko to zna? Što premijer misli o abortusu? Ja vjerujem da tvrtka u kojoj je radio ne samo da proizvodi i prodaje kontracepcijske pilule već i prodaje abortivne tablete” rekla je.

19.02 Ingrid Antičević Marinović rekla je da su sve maske pale i da je Most otpočetka htio ići s HDZ-om. Rekla je da je razvidno da mandatar bez papira ne može prepoznati svoje ministre. Rekla je da mandatara ne treba pitati gdje je bio ’91. već gdje je bio kad se sastavljala vlada.

18.56  Nastavlja se rasprava.

17.48 sati  Završena su izlaganja klubova. Reiner je prije stanke rekao da je izračunao po broju prijavljenih ako ne bude replika to vrijeme iznosi oko 7 sati.

“Mi ćemo pristupiti glasovanju Vlade, ako tako bude, oko 1.30 sati u noći” rekao je Reiner.

17.39 sati – Ladislav Ilčić rekao je da ovo nije smislena i argumentirana rasprava. Oporbenjacima je rekao da je nerealno očekivati da u raspravi obuhvate sve teme o budućem radu vlade.

“Mislim da je ovo jedan igrokaz, jedno prepucavanje, nešto što, kad nisam bio zastupnik, nisam volio vidjeti u ovoj saborskoj hali” rekao je Ilčić.

Miro Bulj (Most) napomenuo je da je Hrvatska raste potpisala njihov komplet reformi te da očekuju da će ih u budućnosti podržati.

17.27  Ivan Kovačić iz kluba zastupnika MOST-a zadnji je izlagao u ovom ciklusu rasprava.

‘Neću pričati o radu vlade u proteklom mandatu, Most nije bio parlamentarna stranka pa ne bi bilo korektno o tome pričati. Želimo konstruktivne kritike i na račun vlade. Apeliram na kolege da ne bude vrijeđanja. Ako se zastupnici budu vrijeđali savjetujem građanima da promijene televizijski program’, rekao je Kovačić.

Kovačić je dodao da treba eliminirati netrpeljivost u društvu. ‘Hrvatsku treba decentralizirati, i u financijskom i u smislu ovlasti’, rekao je Kovačić.

‘Ako je ovo sve što ste u ime kluba zastupnika Mosta, onda, svaka vam čast, jer građani očekuju mnoge odgovore od Mosta’, u replici je zastupniku Kovačiću uzvratila zastupnica Gordana Sobol.

Zastupnica Glasovac istaknula je da je izostanak govora u kurikularne cjelovite reforme zabrinjavajuć te je pozvala Vladu da odustane od ukidanja reforme.

17.08  ‘Vadite čovjeku crijeva, pozivate na linč samo zato što piše i govori ono što se vama (u SDP-u) ne sviđa’, rekao je u replici zastupnici Marinovićzastupnik Tepeš, nakon što je ona dovela u pitanje izbor Zlatka Hasanbegovićakao ministra kulture.

16.59  Nakon novog istupa zastupnika Klarina koji je pokušao replicirati zastupniku Tepešu, predsjednik Sabora Reiner morao ga je ponovno upozoriti na neprimjereno izlaganje.

16.58  Član HSP-a Ante Starčević, Ivan Tepeš, tijekom svojeg izlaganja dao je punu potporu mandataru.

‘Drago mi je da priča o stručnosti vlade nije bilo pretjerivanje’, rekao je Tepeš. ‘Želimo povećanje zaposlenosti, smanjivanje nezaposlenosti, ali ne statistikom kao što je to radio premijer Milanović.’

Tepeš je istaknuo da je dobra stvar što mandatar Orešković dolazi iz iseljeništva, što je i jedan od prioriteta HSP-a Ante Starčević.

‘Suradnju želimo ostvariti s iseljenicima i ‘pameti’ u iseljeništvu koju se treba iskoristiti. Želimo politiku prema iseljenicima po uzoru na Izrael i Italiju’, rekao je Tepeš. ‘Čestitam Tomislavu Karamarku na potezu izuzimanja sebe iz konkurencije za premijera. Dajem punu potporu ministru Hasanbegoviću kao pravaš.’

16.28 sati  Gordana Sobol (SDP) odgovorila je Milivoju Špiki (BUZ) iz Domoljubne koalicije da parlamentarci imaju pravo na raspravu. “Ako je mandatar odlučio u 3 sata, ne znači da i mi moramo potvrditi Vladu u 3 sata. Kako su se vršili dogovori oko mandatara i Vlade i što je sve trajalo iza toga, mi kao i građani imamo pravo dobiti odgovore”, rekla je Sobol.

16.25  Dario Hrebak iz HSLS-a na početku svojeg obraćanja izrazio je potporu vladi mandatara Oreškovića te je tijekom svojeg kratkog obraćanja.

 Ivica Klarin iz SDP-a je pokušao replicirati na izlaganje zastupnika Špike i zastupnika Hrebakaneispravno se pozivajući se na poslovnik, kako ga je i predsjednik Sabora Reiner upozorio i izrekao mu opomenu, prvu današnju. Zastupnik Klarin međutim nije htio prestati govoriti te je rekao da će on prestati govoriti kada ‘on to hoće’.

15.40 Ivan Vilibor Sinčić, jedini zastupnik Živog zida, obrušio se na Ivana Šukera kazavši mu da su on i njegova vlada simbol uništenja Hrvatske. Ustvrdio je da je upravo Vlada u koju ga je stavio Sanader razlog što mladi odlaze van. “Sigurno neću poduprijeti vašu vladu. Čak i ako me impresionira onda ću biti suzdržan. Zašto bih ja vama nakon svega vjerovao?”, rekao je Sinčić.

“Kada bih ja koristio vašu retoriku, to ne bi bilo lijepo čuti. Samo pametujete, lako je tako”, odgovorio mu je Šuker.

15.25  Turina Đurić pitala je Reinera gdje je nestao kandidat za ministra kulture.

 “Već ga tri sata nema, to je predsjednik Sabora trebao primijetiti. Ja uvažavam da on ima neke potrebe, protegnuti noge na desetak minuta, to prihvaćam, ali da ga nema tri sata dok se predstavlja Vlada čiji je on član…”

Reiner je na to upozorio Turinu Đurić kako poslovnik ne dopušta raspravljanje s predsjednikom Sabora.

“Znate poslovnik, nemojte ga svjesno i namjerno kršiti, rekao je Reiner.”

15.12   Nada Turina Đurić: Razmišljali smo, ako predloženi članovi budu pristojni, da budemo barem suzdržani u svojoj podršci novoj vladi.

“Problem je da većina njih nije sudjelovala u izradi smjernica koje će morati danas-sutra provoditi, kada budu izabrani, ali problem je, naravno, i njihovog legitimiteta.”

“Vratit ću cijelu priču u postizborni period, i dugotrajne pregovore s Mostom o tome kojoj će se opciji priključiti kako bi se formirala saborska većina.”

“Bili smo uvjerenja da s rezultatom koji smo imali i s podrškom još nekih zastupnika da će kolege iz Mosta sa svojim reformskim prijedlozima, na koje smo u većini pristali, da će u nastavku podržati Vladu koja je imala apsolutni politički legitimitet, koja bi nastavila sa sasvim poznatim smjernicama.”

“Međutim, unatoč tome što smo sve prihvatili i što smo bili na tragu svega što je traženo, dogodilo se ono što se dogodilo, znači očito oni koji vode tu grupu nezavisnih zastupnika u Mostu nisu htjeli ići sa opcijom Hrvatska raste, i mislim da treba otvoreno reći da jedini razlog za to može biti svjetonazorski. Po meni je to legitimno, no to je trebalo napraviti puno ranije, otvoreno reći ‘mi smo tu, stavljamo se na raspolaganje Domoljubnoj koaliciji’ i sve je u redu.”

“Jedan dio zastupnika Mosta nije bio sasvim sklon tako odlučiti, pa je trebalo vrijeme da se opere mozak onima koji sumnjaju da je HDZ bolja opcija.”

“Zašto to sad govorim? Zato što svako pitanje koje je bilo upućeno ljudima iz Mosta, svaki odgovor njihov su bile ‘reforme’. Ja sad pitam u ovim dokumentima koje smo vidjeli, kaže kolegica iz klupe da nije konačna verzija, što me ne čudi jer smo već puno verzija vidjeli, no u ovoj verziji ne vidimo ni jednu reformu. Lako što ne vidimo ni jednu reformu, no moramo znati da program Vlade i ciljeve koje je postavio gospodin Orešković iziskuju itekako velike reforme i rezove, a u verziji koju vidimo jedino što vidimo je rast.”

“Ja sam očekivala da ćemo ovaj program moći nazvati reformskim. Međutim, ono što smo dobili i što smo vidjeli možemo samo nazvati jednom opsjenom i farsom. Zato što je sve do dana današnjeg, do zadnjeg dana, u stvari opsjena i farsa.”

“HNS, gospodine Oreškoviću, apsolutno uvažavajući vas i vašu stručnost, kao i neke kandidate za vašu Vladu, koji su stručni i časni ljudi, neće moći prihvatiti niti vaš program, niti vašu Vladu.”

“Ono što bi javnost trebala znati je kolege iz Mosta, koji su ključni za većinu, su imali šansu, i još uvijek imaju šansu da isprave grešku. Jer greška je u nekoliko osoba.”

“Imat ćete problem te etikete jer su već i strani mediji i strane agencije prenijele da ova Vlada ima etiketu proustašku. Ako je pitanje samo jednog ministra koji očito ima problem, onda je najmanje što kao mandatar možete učiniti je da tražite vrijeme za konzultacije da taj prijedlog tih nekih osoba, da tu osobu povučete iz Vlade i predložite nekoga drugoga. To je u interesu Republike Hrvatske, to je i u vašem interesu.”

“HNS neće moći prihvatiti ovakav prijedlog.”

“Vi, gospodine Oreškoviću, vi ćete bit šef rekvizitera u takvoj Vladi, nakon ove farse gdje se još ne zna tko je bio scenarist, tko režiser i, najvažnije, tko je bio producent, jer je on sve to platio.”

14.17 “Moje projekcije Hrvatske kad se stvarala bile su među tri najuspješnije zemlje u Europi, a danas smo na začelju.  Žalosti me što u prezentaciji samo s dvije riječi piše o pravosuđu. Danas pravosuđe u Hrvatskoj ne postoji. U svakom trenutku slama se pravni sustav RH. Nema ni riječi o socijalnoj politici i organiziranom kriminalu, morate shvatiti da je danas Hrvatska u raljama institucionaliziranog kriminala. Socijalna politika, nitko ni riječi o tome da je više od dva milijuna građana ovršeno. Nitko ni riječi o tome da je 370.000 ljudi koji su blokirani. Kako će se riješiti njihov problem”, istaknuo je Stipe Petrina.

14.06 Kandidati za ministre nikad nisu bili ovako prpošni i ovoliko se igrali s mobitelima. Moram reći da je lijeva strana puno bolja i više sluša raspravu”,  kazao je Silvano Hrelja (HSU).

13.35 Laburistica Nansi Tireli iskritizirala je mandatarovu prežentaciu jer je u njoj “nedostajalo životnih pitanja”. “Kada govorimo o rastu konkurentnosti i kvaliteti života pitanje je što to građani čuju, a tiče se direktno njih. Kada govorimo o gospodarskom rastu ni u jednom dijelu nismo spomenuli radnike ni njihova prava. Strane investicije u Hrvatskoj uvijek su do sada značile otpuštanje radnika. Nismo dobili odgovor hoće li se to dogoditi i sada. Govorimo o povećanju zaposlenosti, a paralelno s time govorimo da će se u MUP-u smanjiti administrativni kadar, a povećati operativni”, kazala je i pitala misli li Vlada povećati minimalnu plaću i za koliko.

“Ono što me izuzetno žalosti je činjenica da u stavkama ministarstva rada nema nijedne riječi o radnicima, to je ključno ministarstvo koje treba brinuti o radnicima, i jedino pitanje radnika koje se spominje je u ministarstvu poduzetništva gdje se govori o fleksibilizaciji tržišta rada. Mislim da moramo ozbiljno voditi računa o tome. U jednom se trenutku zamjerilo da se kritizira vaš program i da se to pokušava marginalizirati s određenim članovima buduće vlade. Meni je žao, ali točka je predstavljanje programa i povjerenja vladi.”, kazala je.

“U cijeloj priči pregovaranja, za HDZ se zna što misle, no za Most nisam sigurna da znaju što hoće. Govorili su da nisu za fotelje, sad imamo četvrtinu ljudi u Vladi s područja Metkovića. Plašim se da od toga za što su se borili, bit će jako malo”, zaključila je Tireli.

13.24  Radimir Čačić osvrnuo se na Oreškovićev program; “Mrvicu su premalo ambicioni planovi mandatrara. Ovdje fali agrasivnije ambcije, no prvi put u 26 godina vidim jedan racionalan pristup i pružam podršku ovakvoj logici.”

12.47 Reiner je upozorio Pupovca da treba odgovoriti zastupniku koji mu je replicirao, a ne mandataru, a on mu je poručio da je prerano počeo uvoditi disciplinu u Saboru.

“Predugo ste u Saboru da to ne bi znali, ne znam zašto ovako reagirate to inače nikad ne radite”, kazao mu je Reiner.

12.30 Kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović dao je izvan sabornice novinarima izjavu, piše Večernji list. “Ražalostilo me što ovo ima elemente ideološkog linča zbog selektivnog korištenja mojih izjava u zadnjih deset godina” poručio je i dodao: “Nema mog stava prema antifašizmu nego prema jugoslavenskom totalitarističkom naslijeđu”.

12.26 Milorad Pupovac govorio je u ime Kluba SDSS-a i Kluba Reformista: ‘S velikim interesom smo pratili prezentaciju i poštujemo činjenicu da je bila usmjerena na ekonomsku tematiku ili jedan dio te tematike. Moramo stvoriti duh tolerancije u društvu. Nije dobro da u programu ministarstva kulture i prosvjete nema nijedne riječi o kulturi tolerancije, stvaralaštvu”, kazao je Pupovac i dodao da nismo dosegli profesionalnosti i etičnost u obavljanjima javnih poslova.

“Treća stvar, lijepo je čuti pozivanje na solidarnost, ali nejednakost nas uništava. 30 posto građana je ispod granice siromaštva.Četvrta stvar jeste nerazvijenost. Preko 10 posto općina živi u okolnostima potpune nerazvijenosti. Ne bi bilo nikako dobro da ova vlada s vama na čelu, s nizom ministara koji imaju respektabilnu biografiju, nema u svojem programu mjera koje je imala prethodna vlada, koje je imala HDZ-ova vlada, nema ni pitanja povratka izbjeglica, ni obnove, ni manjinskih prava, nema ničega”, kazao je Pupovac.

Nemamo predrasuda, imamo velik interes da Vlada uspije i želimo pomoći , ali bez inkluzije, bez uključenosti, bez ozbiljnog poziva na suradnju, to nije moguće”, zaključio je.

11. 55 Mandataru se obratio Boris Miletić. “Još uvijek ne znamo koji je stav buduće vlade prema decentralizaciji, kao ni prema temeljnim ljudskim pravima i slobodama te građanskim vrijednostima. informacije koje su dosad donosili mediji ne zvuče obećavajuće. Oreškoviću, nemojte dozvoliti da se srozaju standardi i vrijednosti. Dovodi se pravo žena na izbor, sprema na lov na vještice. Blokirajte svaki takav pokušaj ugrožavanja ljudskih sloboda i štititi prava svih manjina. Onaj tko negira antifašizam kao vrijednost ne može tražiti podršku IDS-a”, kazao je Miletić.

11.43 Zadnja replika Staziću bila je ona Branimira Glavaša. “Tim vašim spominjanjem ja sam zaključio da pokušavate priljepiti etiketu budućoj vladi da bi bila proustaška. Ova vlada neće biti proustaška, može biti samo sposobna, ili nesposobna. A to ćemo vidjeti narednih mjeseci.”

11.25 U raspravu se uključio i Ivan Vilibor Sinčić.

“Dug je zatečen i napravljen je novi dug. Dugovi se reprogramiraju i to je uobičajeno. To je nešto što vi ne razumijete, ali naučit ćete”, rekao je Stazić Sinčiću i dodao da će naučiti i da se moraju poštivati sudske odluke. “Ovo što vi radite populistički to je negiranje pravne države’, kazao je.

11.23 Ivan Tepeš prigovorio je da se “vrši lov na vještice zbog prozivanja ministra kulture”. “Ja ne vidim što je sporno u njegovim izjavama. Javnost mora znati činjenicu da je mandatar govorio o gospodarstvu i kako izvući Hrvatsku iz gospodarskog gliba u koji su nas doveli i vi otvarate temu ustaša i partizana” kazao je Tepeš Staziću koji mu je odgovrio: “Bio sam i ja na Bleiburgu jedanput, položio tamo vijenac i kad sam vidio hrpu ljudi u ustaškim uniformima, rekao sam da više neću. Ja nisam iz čista mira govorio o ustašama i partizanima, ja sam citirao ministra kulture, nisam ja kriv što on o tome priča, to nije moj problem, nego problem mandatara”, kazao je Stazić.

11.15 Nakon replike uslijedila je rasprava.

10.53 “Klub SDP-a vam čestita, nećemo igrati nepošteno, nećemo iznositi plinske boce, ali ćemo vas upozoravati. Vi nedovoljno nažalost poznajete Hrvatsku., Kad su vas brifirali za vaše izlaganje, iznijeli su vam neke krive podatke. Hrvatska je izvučena iz recesija BDP je rastao 2,8 posto, padao je broj nezaposlenih, rasla je industrijska proizvodnja, smanjen je deficit”, kazao je Nenad Stazić u ime kluba SDP-a i dodao da će biti izabran u parlamentu većinom glasova te da su dva glasa sporna: Jedan je Rašković, drugi je Rusan.

Dodao je da je u novoj vladi sporno nekoliko imena, a jedno od njih je ono Zlatana Hasanbegovića. “Taj gospodin je homofob. Ja sam siguran da ga niste izabrali, došli su vam i rekli, on će biti ministar. Jer da ste pročitali činjenice uvjeren sam da ga ne bi izabrali. Niste se potrudili čak da odete na Google i vidite tko je taj čovjek.”, kazao je.

10.51 Mandatar Orešković nije odgovorio niti na jednu repliku, a za raspravu se javio 31 zastupnik.

10.50 “Ja ću vam isto čestiti, ali moram naprosto pitati, vi ste odmah na samom početku kad ste prihvatili da postanen mandatar rekli da će se desiti reforma zdravstva i spomenuli kanadski model. Tvrdim da je u odnosu na hrvatski model puno gori. Most je u kampanji imao također pivatizaciju zdravstva. Ja ću vas konkretno pitati hoće li doći do privatizacije zdravstva, hoće li naši najsiromašniji građani ostati bez zdravstvene zaštite”, kazala je Ana Komparić Devčić

10.50 Nada Turina Đurić također čestita Oreškoviću i kazala kako je jasno da nije sam odlučivao. “Zašto nam niste predložili kanadsku vladu?”

10.46  Sljedeća je replika Ranka Ostojića koji se također osvrnuo na izjave novog ministra kulture da je antifašizam floskula i kazao. Mandataru, prije 10 godina je ovaj Sabor donio deklaraciju o vrijednosti antifašizma. I ne bi imali danas neke kandidate da nije bilo borbe protiv fašizma. Molim vas bez obzira na mladost kandidata za ministra kulture molim vas da ovakve izjave ne idu u javnost. Naravno očekujem ispriku”, kazao je.

10.46 Goran Beus Richemberg rekao je Oreškoviću da mu nije jasno kako je mogao ispustiti našu vanjsku politiku, naš odnos prema susjedima, Hrvatima u inozemstvu, izbjegličkoj krizi, jačanju građanskih institucija. “Naveli ste da smo na listi ‘Doing business rankinga na 64 mjestu, a mi smo 40. i molim vas da ovaj cilj promijenite i napravite sve da budemo 30”, rekao je Richemberg.

10.40 Željko Jovanović kazao je da će konstruktivnim kritikama nastojati pomoći mandataru u radu. Osvrnuo se na kvalitetu života i rekao da je za nju ključna sloboda. Zamolio je mandatara da ospori izjave dvojice ministara hrvatske vlade.”Molim vas da osporite izjave vaših članova koji najavljuju registar izdajnika i koji smatraju da je antifašizam floskula. Dobili ste dvije ružne crne mrlje za koje ste siguran sam prisiljeni ne dati veto na njih”, kazao je Jovanović.

10.40 Davor Bernardić pitao je o takozvanom ‘registru izdajnika’. “Hoće li se u registru izdajnika naći svi oni koji su opljačkali Hrvatsku”, pitao je.

10.38 Tanja Vrbat mu je čestitala na hrabrosti ali je kazala da je skeptična zbog prezentacije. Frapiralo me da niste nijednom riječi spomenuli vanjsku politiku, ili BiH. Iznenadilo me ono što ste rekli o izbjeglicama, da se trebamo konzultirati sa susjedima i EU komisijom. Ja ću vam odmah reći što će oni reći. Oni će reći da će nam dati novac samo da mi budemo hotspot. Još me zanima jeste li glasali na posljednjim parlametnarnim izborima i gdje”, kazala je.

10.36 Ingrid Antičević se osvrnula na novog ministra kulture i pitala: “Kako ćete hrvatskom narodu objasniti predlaganje ministra kulture, čovjeka koji kaže da je antifašizam floskula koja nema utemeljenja u ustavu. Što bi rekao vaš poslodavac, izraelska, židovska tvrdka da mu predlažete takvog čovjeka. i dodala: “Zar niste mogli odoljeti simbolici ove piramide, prekinuta je piramdia, ima oko, ima simbol masona. Zagovarate li vi neki novi svjetski poredak? Ja vas pitam koje su vrijednosti koje ćete vi zastupati?”

10.30 Oreškovićevo izlaganje izazvalo je 11 replika. Prva je ona Peđe Grbina. “Dolazite iz Kanade, čitajući smjernice, u sklopu MInistarstva obrane, koje se na temelju Ustava brine o radu Oružanioih snaganašao samodredbu, uspostava sigurnijeg okružja, borba protiv kriminalnih pojava, suzbijanja svih oblika kažnjivog ponašanja. Kao što svi znamo ovo su djelatnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Da li možemo očekivati uspostaviti novu policiju unutar Ministarstva obrane ili će red na ulicama provoditi vojska?”, pitao je Grbin.

10.25  Orešković je završio sa svojom prezentacijom i predstavlja članove buduće Vlade. “Ovo su ljudi za koje sam uvjeren da će dobro upravljati Hrvatskom. Molim vas da nam ukažete povjerenje”, kazao je.

10.23 Mandatar se dotaknuo i problema izbjeglica te kazao da će uvijek prvenstveno čuvati hrvatske državne interese.

10.20 Orešković je istaknuo pet ključnih pokretača Hrvatske: učinkoviti javni sektor, poslovnu konkurentnost, ulaganja i EU fondove, smanjenje javnog duga te reforma zdravstva i obrazovanja

10.15 “Hrvatski građani traže da podignemo standard i to moramo napraviti, ulaganjem u energiju, turizam i infrastrukturu”, tvrdi mandatar te dodaje kako je njegov cilj poboljšati gospodarske i društvene prilike u Hrvatskoj. “Nećemo dopustiti da nas politika i drugi interesi vode u drugi smjer i svu energiju ćemo uložiti da te ciljeve ispunimo. Glavni fokus treba biti u svrhu smanjenja omjera duga i BDP-a”, kazao je Orešković i naglasio smanjiti ćemo nezaposlenost, povećati BDP i unaprijediti zdravstveni sustav.”

10.10 “Čast mi je da vam ukratko mogu prezentirati glavne ciljeve nove reformske Vlade. Ja sam spreman prihvatiti te izazove. Ne samo ja, nego mi svi”, kazao je Orešković.”Mi smo jedna mlada demokracija. Ponosni na sve štp smo postigli. Nekada smo kritični, ali mala kritika nije loša, temeljne vrijednosti su obitelj, prijateljstvo i međuljudski odnosi. To je naš DNK, to su Hrvati”, dodao je mandatar i istaknuo da mu je cilj poboljšati hrvatsko gospodarstvo i podići standard građana.

10.05 Mandatar Tihomir Orešković započeo je predstavljanje nove Vlade i svoje izlaganje. Prije mandatara na poziv predsjednika Sabora stigla je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

10.02 Miroslav Tuđman upozorio je na probleme s elektroničkim glasovanjem.  Iako je glasao ZA, pokazao da je suzdržan. “Sustav ne funkcionira. To nema smisla”, upozorio je.

10.00 Dosadašnja tajnica Hrvatskog sabora Lidija Bagarić razriješena je dužnosti. Za novog tajnika Sabora izabran je Damir Sesvećan.

9:53  Ante Sanader, Ivan Tepeš i Robert Podolnjak izabrani su za potpredsjednike Sabora.

9.51 Na dnevni je red uvršten prijedlog da se sa izmjenama zakona ide u hitnu proceduru i to s 81 glasom ZA, 3 suzdržana i 57 glasova PROTIV.

9.48 Utvrđuje se dnevni red današnje sjednice na koji jeŽeljko Reiner dodao još jednu točku, prijedlog zakona kojim se ukidaju privilegije saborskih zastupnika, poput prava na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. HNS je istaknuo da se radi o prevažnoj temi te da prijedlog treba ići po redovnoj proceduri, a ne hitnoj. Stipe Petrina prigovorio je što su zastupnici dobili dnevni red tek sad na klupe.

9.40 Predsjednik Sabora Željko Reiner otvorio je 2. sjednicu i pozdravio prisutne zastupnike. Sabor je započeo sa zasjedanjem. Sjednica je počela izvođenjem hrvatske državne himne, a minutom šutnje odana je počast svima onima koji su dali svoj život za Hrvatsku.

9.35 Prije sjednice Sabora, HDZ-ovi saborski zastupnici održali su sastanak sa predstavnicima nacionalnih manjina zbog čega nisu stigli na potpisivanje sporazuma s Mostom.

9.21 Odgođeno je potpisivanje sporazuma između Domoljubne koalicije i Mosta! Sporazum će potpisati pauzi sjednice Sabora.

9.20 Glavaš je pokazao srednji prst prosvjednicima pred Saborom.

9.15 Pred Sabor je došao Božo Petrov, a malo prije njega je ušao i Drago Prgomet. Kada je ušao HDZ-ov Darko Milinović njega su prosvjednici Platforme 112 izviždali. Pri dolasku Kosora i njega su aktivisti izviždali.

9.00 Na Trgu svetog Marka okupili su se prosvjednici koji su protiv predloženog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i ministra branitelja Mije Crnoje. Skupilo se 50-ak prosvjednika, među kojima su naši novinari zabilježili Sanju Sarnavku i Bojana Glavaševića. Smetaju im izjave dvojice navedenih i podnijeli su žalbe. Navode kako je prijedlog Crnoje za registrom izdajnika za totalitarni režim. Prosvjednici navode kako je Karamarko predloživši ministra loše postupio.

12562748_216790138657592_1284784986_o
12620471_216789328657673_1582821281_o

Uoči predstavljanja ministara Most nezavisnih lista i Domoljubna koalicija potpisat će sporazum o suradnji.

Predsjednik Sabora Željko Reiner potvrdio je da je sve spremno za saborsku sjednicu u petak. Najavio je da će se raditi po dnevnom redu, dakle, prvo će se obaviti saborski poslovi, a potom će mandatar predstaviti Vladu te će uslijediti rasprava o njoj.

Reiner se nada da će rasprava biti konstruktivna i da je oporba neće odugovlačiti do kasno u noć.

Continue Reading