Connect with us

Sinovi povijesti

HDZ slaže izborne liste: Plenković na Milanovića, nositelji lista Stier, Tolušić i oba Marića!

PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a dva je sata zasjedalo u središnjici stranke, a nakon te sjednice, slijedila je koordinacija vrha stranke s tehničkim ministrima iz HDZ-ove kvote. Izbori za predsjednika su 17. srpnja, a rok za prijavu i prikupljanje 5.000 tisuća potpisa  je do 6. idućeg mjeseca.

Za sada je kandidaturu najavio HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković. Javnu potporu Plenkoviću zasad su iskazali Vladimir Šeks, Tomislav Čuljak i Plenkovićev kolega u EP-u Davor Ivo Stier te donedavni izgledni kandidat Tomislav Tolušić.

U kuloarima se spominje i kandidatura Mire Kovača, ministra vanjskih i europskih poslova, a društvene mreže zazivaju ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Glasan u najava izbornog procesa bio je Darko Milinović, očekivala se kampanja “ličkog ratnika” no on je još nije ni potvrdio ni demantirao.

U HDZ-u su ipak uvjereni da je Plenković siguran izborni pobjednik i nitko se neće izložiti poziciji izbornog gubitnika.

Nama se mnogo zanimljivija čini informacija koju smo primili iz vrha HDZ-a, a ona kaže da Plenković je sigurni predsjednik HDZ-a, a vrh stranke više je posvećen slaganju izbornih lista nego predsjedničkim izborima.

Po tim informacijama Andrej Plenković nosit će izbornu listu HDZ-a u Prvoj zbornoj jedinici (Centar i zapad Zagreba i sjeverozapadni dio Zagrebačke županije)  i vjerojatno se sučeli sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem. Hrabar, ali politički korektan potez jer HDZ, ni kad je bio najjači, s Tuđmanom kao nositeljem liste, nije pobijedio SDP u prvoj izbornoj jedinici.

Druga zanimljiva vijest vezana za tu temu je da će prvo mjesto u Devetoj izbornoj jedinici (Zadar) biti ponuđeno Tomislavu Karamarku. Do pisanja ovog teksta nismo primili odgovor je li dogovor konkretiziran.

Za nositelja liste u drugoj izbornoj jedinici (to nam još nije potvrđeno) očekuje se akademikŽeljko Reiner, a kao drugi na toj listi trebao bi biti dr. Zlatko Hasanbegović.

Čelni čovjek na HDZ-ovoj listi u Trećoj izbornoj jedinici je Davor Ivo Stier.

Prvi na listi u Četvrtoj je je ministar europskih fondova Tomislav Tolušić, a u Petoj još jedan ministar iz HDZ-ove kvote, inače nestranačka osoba, ministar financija Zdravko Marić.

Marić ali Goran, nosit će listu u Šestoj izbornoj jedinici, a tu ne bi pogriješili da tu dužnost povjere gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću, jednom od najuspješnijih gradonačelnika u Hrvatskoj, unatoč činjenici da ga je Ivan Šuker godinama sabotirao.

U Sedmoj prvi na listi bit će karlovački gradonačelnik Damir Jelić. Prvi na listi u Osmoj jeOleg Butković, a za Devetu smo već naveli da će biti ponuđena Tomislavu Karamarku.

Za desetu izbornu jedinicu  (Split -Dubrovnik) očekuje se kandidatura generala Damira Krstičevića (slično kao i za Drugu ta nam informacija nije potvrđena), no znamo li da je Krstičević šef izbornog stožera Andreja Plenkovića njegova kandidatura je očekivana.

Treba podsjetiti da je na prošlim izborima Krstičević osvojio 41,5 posto glasova u desetoj izbornoj jedinici i Domoljubnoj koaliciji donio sedam mandata.

Formiranjem Vlade RH očekivalo se da će Krstičević preuzeti Ministarstvo obrane, no ispao je iz svih kombinacija što na području Dalmacije, posebno među dvije moćne skupine – pripadnicima Četvrte splitske i Torcidom –  nije dobro prihvaćeno. Dapače, bili su silno ljuti ka vrh HDZ-a i Karamarka što je Krstičevoć maknut ustranu, pa su čak prijetili bojkotom HDZ-a. Plenković ga je vratio na javnu scenu i bez sumnje će biti važna karika u novom pohodu HDZ-a na vlast.

O kandidatima za listu za dijasporu još nije bilo razgovora, ali se očekuje da će  prvi na listi biti general Željko Glasnović

Marko Marković/Foto:FaH tropolje.info

Continue Reading