Connect with us

Priopćenja

HDZ ponudio Mostu obnovu Vlade s Oreškovićem, bez Karamarka

 PXL_040416_12808320-1-660x413


PREDSJEDNICA Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je kazala da je  da će se prijevremeni parlamentarni izbori najvjerojatnije održati 11. rujna.

U istom razgovoru za Dnevnik N1 televizije podsjetila je da  još uvijek postoji zakonska mogućnost da se izbora ipake ne bude, odnosno da netko prikupi dovoljno mandata i formira Vladu.

“Ako netko do 15. srpnja, do kada je zakonski rok, dođe za 76 potpisa može dobiti mandat za sastav Vlade. Ponašam u skladu s Ustavom i zakonom. Čuvar sam ustava, tumačim ga konzervativno, o tome ne spekuliram.”

Nakon što je u saboru Vladi Tihomira Oreškovića izglasano nepovjerenje Predsjednica je pozvala  stranke na konzultacije i kad se uvjerila da nitko nema dovoljna broj mandata za sastav nove Vlade, predložila je raspuštanje Sabora i najavila nove izbore za jesen.

Zbog  neuspjeha u najavljenom preslagivanju Vlade i formiranja nove parlamentarne većine, a nakon što ga  je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa proglasilo odgovornim,Tomislav Karamarko dao je ostavku u stranci. Bez Karamarka na čelu HDZ-a nastala je nova situacija. SDP je želio izbore u što kraćem roku, a HDZ-u želi dobiti što više vremena.

U međuvremenu, kako bi izbjegao izbore, HDZ povlači novi potez. Budući da više nema šefa stranke koji je opterećivao odnose s Mostom i premijerom Oreškovićem, nazvali su Mostovce i ponudili formiranje Vlade bez izbora. S Tihomirom Oreškovićem kao premijerom.

–  HDZ-ovci su nam se javili s tom ponudom, a iz Mosta su upućeni na Oreškovića da s njim razgovaraju. Poslije se nisu javljali, – kazao nam je izvor dobro upućen u odnose HDZ-a i Mosta nezavisnih lista.

Do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli provjeriti jesu li predstavnici HDZ-a uopće razgovarali s tehničkim premijerom Oreškovićem na tu temu i što im je odgovorio.

M. Marković/ tropolje.info

Continue Reading