Connect with us

Sinovi povijesti

General Krstičević prvi izbor za ministra obrane, Davor Ivo Stier ide u vanjske poslove

General Krstičević prvi izbor za ministra obrane, Davor Ivo Stier ide u vanjske poslove

Iako se ni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ni čelnik MOST-a Božeo Petrov nakon pregovora nisu očitovali o kadrovskim rješenjima, nego spominju da dogovaraju načelna rješenja buduće suradnje, iz vrha vodeće stranke doznali smo neka kadrovska rješenja.

Po informacijama iz vrha te stranke Davir Ivo Stier budući je ministar vanjskih poslova i na toj dužnosti naslijedit će dr. Miru Kovača.

Ministarstvo obrane bit će ponuđeno umirovljenim generalu Damiru Krstičeviću koji će na toj dužnosti naslijediti Josipa Buljevića.

Tijekom formiranja prošle Vlade, u prosincu 2015., iz MOST-a nisu  gledali blagonaklono gledali na Krstičevićevu kandidaturu zbog njegove povezanosti s M-SAN grupom koja je veliki dobavljač elektroničke opreme za MORH i Hrvatsku vojsku, ali je Krstičević još 27. prosinca 2015. raskinuo ugovor s tom tvrtkom pa danas nema zapreka njegovom imenovanju za ministra obrane.

Jedno vrijeme se kao Buljevićev nasljednik u MORH-u spominjao i dr. Davor Božinović a on se spominje za brojne dužnosti.

Božinović je bio ministar obrane u Vladi Jadranke Kosor, ali dio javnost ine bi dobro primi tu vijest zbog njegove povezanosti s Crnom Gorom. Vrlo je dvojbena njegova uloga (da ne upotrijebimo odgovarajuću riječ) tijekom pregovora o razgraničenju s crnom Gorom na Prevlaci pri čemu je Hrvatska izgubila značajan dio teritorija i prava na eksploataciju mora.

Dvojbene je i Božinovićeva uloga kao ministra obrane pri pokušaju povratka školskog broda Jadran, s čime je Plenković vjerojatno upoznat jer je jedini hrvatski političar koji je prije godinu i pol dana javno poručio Crnogorcima da Školski brod Jadran pripada Hrvatskoj i da mora biti vraćen u matičnu luku.

M. Marković/Foto:arhiv

Continue Reading