Connect with us

Regija

Gdje karijere nastavljaju bivši članovi državne vlade?

Pet mjeseci nakon izbora ovog tjedna formirano je Vijeće ministara. Bivši državni ministri morat će pronaći novo zaposlenje.
Većina njih već sada imaju osiguran novi mandat u nekoj novoj državnoj instituciji. TV1 je istražio šo će biti s bivšim ministrima i gdje će nastaviti karijeru.
Vjekoslav Bevanda će iduće četiri godine sjediti u Vijeću ministara, mada neće biti predsjedavajući. Kao kadar HDZ-a BiH preuzet će ministarsku fotelju u Ministarstvu financija BiH.
Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova će nakon više od dva desetljeća političkog staža, konačno prestati obnašati političku funkciju. Radnu knjižicu Lagumdžija će vratiti na Ekonomski fakultet u Sarajevu, gdje će predavati na Katedri za menadžment i informacijske tehnologije.
Nikola Špirić, bivši ministar financija, prije toga predsjedavajući Vijeća ministara, političku karijeru nastavit će u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gdje je izabran kao kandidat SNSD-a.
Zekerijah Osmić će do kraja godine raditi profesionalno kao potpredsjednik SDP-a u Sarajevu. Zahvaljujući dobrim rezultatima u Ministarstvu obrane, za Osmića se spominjala i mogućnost da bude imenovan na neku od veleposlaničkih funkcija ili barem funkciju vojnog atašea u nekoj od veleposlanika BiH. Osmić ističe kako se ipak radi o špekulacijama, te da je za sada izvjesno da će se s prestankom profesionalnog angažmana u stranci vratiti u privatnu tvrtku u Brčkom, piše TV1.ba.
Bariša Čolak, bivši ministar pravde, naredne četiri godine provest će u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Čolak je trenutno predsjedavajući ovog doma.
U Dom naroda će i Sredoje Nović, bivši ministar civilnih poslova. On je, kao kadar SNSD-a izabran za šefa Kluba srpskog naroda.
Za Damira Hadžića smatraju da je funkciju ministra prometa i komunikacija obavljao vrlo dobro. No karijeru neće nastaviti u politici, već u biznisu, na direktorskoj poziciji u koncernu Agram, jednoj od najvećih regionalnih kompanija koja u svom sastavu ima polikliniku i osiguravajuće društvo.
Damir Ljubić, bivši ministar za ljudska prava i izbjeglice, službeno nije našao novo političko utočište nakon što je napustio HDZ 1990 prije nekoliko mjeseci. No, izvjesno je da će karijeru nastaviti kao profesor na Sveučilištu u Mostaru. tropolje.info

Continue Reading