Connect with us

Priopćenja

Europski parlament usvojio Razoluciju koja zagovara federalizam i jednakost naroda u BiH

Europski parlament usvojio je Rezoluciju o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. na temelju Izvješća zastupnika Cristiana Prede (EPP, Rumunjska).
Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković je, kako javlja Hrvatski Medijski Servis, izjavio kako je izglasana Rezolucija EP koja je na tragu novog pristupa politike EU prema BiH koji stavlja fokus na gospodarska i socijalna pitanja te učinkovitu koordinaciju europskih poslova na svim razinama vlasti a u cilju provedbe europskih reformi.
Drago mi je da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i BiH stupiti na snagu 1. lipnja o.g. U tom kontekstu pozitivno je da se u Rezoluciji poziva nove vlasti BiH da sklope Protokol na SSP čime bi se uzelo u obzir članstvo Hrvatske u EU i zadržavanje tradicionalne trgovine s RH”, izjavio je Plenković.
Voditeljica hrvatske EPP Delegacije i potpredsjednica Delegacije EP za BiH Dubravka Šuica je pozdravila ”jasne poruke ove rezolucije iz koje proizlazi da je neophodna ustavna reforma koja bi se trebala temeljiti na principima supsidijarnosti, decentralizacije i federalizma kako bi država bila funkcionalna”.
”Konstitutivnost Hrvata, Bošnjaka i Srba ne smije nikada doći u pitanje”, kazala je Šuica,
Ponovivši snažnu podršku cjelovitoj BiH i osudivši secesionističke najave iz Republike Srpske (SNSD), kao i zločin počinjen u Zvorniku, Plenković i Šuica su istaknuli:
“Smatramo da je za ubrzavanje europskog puta BiH ključno pokretanje ustavnih reformi. Na inicijativu kluba EPP-a u Rezoluciji se navodi da se prigodom buduće ustavne reforme trebaju uzeti u obzir načela federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimne zastupljenosti čime bi se osigurala jednakost triju konstitutivnih naroda i ostalih”.
Šuica je dodala kako rezolucija govori i o uspostavi RTV kanala na sva tri službena jezika.
”Ja ističem važnost osnivanja kanala na hrvatskom jeziku, kao i ravnopravnost u obrazovnom sustavu. Ohrabruje novi pristup EU prema BiH, koji zahtijeva provedbu izjave svih političkih čelnika BiH koja je prihvaćena u veljači. Podsjećam kako je važno da su Hrvati konačno nakon listopadskih izbora dobili svoga legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH”, rekla je Šuica.
Plenković je zaključio kako je vrlo dobro da je većina amandmana hrvatskih zastupnika uvrštena u Rezoluciju koja je poticajna za europski put Bosne i Hercegovine. tropolje.info

Continue Reading