Connect with us

Ekonomija

EICHORST: Propuštena je šansa, iscrpljene su sve mogućnosti stranih medijatora

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst i novoimenovani veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy bili su međunarodni posrednici u zadnjoj rundi pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su vođeni posljednja četiri dana u zgradi Izaslanstva EU. Pregovori su propali, a Eichhorst u obraćanju medijima navodi kako su iscrpljene sve mogućnosti stranih medijatora, te da je sada sve na domaćim dužnosnicima.

Pregovori su bili intenzivni, naglašava na početku obraćanja Eichhorst. Podcrtava kako se razgovaralo i o integritetu izbornog procesa, izmjenama Ustava BiH, ali i izbornom modelu za Predsjedništvo BiH za članove koji dolaze iz Federacije BiH.

Bilo je određenih iskoraka po pitanju funkcioniranja FBiH, pojašnjava.

“Lideri su usuglasili mehanizam kojim bi se spriječile blokade imenovanja Vlade FBiH ili imenovanja sudaca Ustavnog suda BiH. Ostalo je sporno pitanje nadležnosti Doma naroda, zbog neslaganja stavova SDA i HDZ-a. Mi smo iscrpili sve da se dođe do konsenzusa. Ovo predstavlja gubitak, propuštenu priliku domaćih lidera. Sada, s ovakvim događajima na europskom tlu i geopolitičkoj sceni, bila je prava prilika da se iskaže spremnost za postizanje konsenzusa”, govori, navodeći da bi sporazum po ovim pitanjima BiH doveo bliže EU.

Dodaje da je, ipak, značajan korak što se prvi put od Daytona razgovaralo je o funkcionalnosti Federacije BiH.

Navodi i to da su na ove pregovore bile pozvane sve parlamentarne stranke.

“Sve parlamentarne stranke su bile pozvane, jasno je upućena pozivnica. Nije točno da neki nisu bili pozvani. Stranke koje su sudjelovale nisu došle do sporazuma i što se nas tiče – to je propuštena šansa. Diskusije koje smo vodili proteklih devet mjeseci sada su iscrpljene. Nužno je voditi debate u javnosti i u institucijama po ovim pitanjima, ne u Neumu i Izaslanstvu EU”, izjavila je Eichhorst, prenosi N1./HMS/

Continue Reading