Connect with us

Scena

Duvanjski pojmovnik: RÄ‘a

U duvanjskom govoru pojam rđa primarno se ne odnosi na posljedicu kemijskog djelovanja fluida na metale, odnosno na produkt trošenja metala tijekom dužeg razdoblja (ono što se u književnom jeziku označava pojmom hrđa ili korozija), nego je to najcrnja karakterizacija nekog lika.Duvanjski pojmovnik: Rđa

Dobiti epitet rđe u Duvnu zaista nije lako. Ako istodobno se nadate da će vam sreću u životu donijeti kladioničarski listić, nikad ekipu ne častite marendom, potiho podržavate Mesića i odorete mrginj (među) susjedne njive, e onda ste na dobrom putu da netko epitet rđe zalijepi uz vaše ime. Nikako to ne preporučujemo. Bolje bi vam bilo da dobijete haašku optužnicu.

Kad se u predizbornoj kampanji i na našoj lokalnoj razini zaoštri retorika, često se začuje pokoja teška kvalifikacija stranačkih protivnika. Ipak, još nismo čuli da je netko nekomu rekao da je rđa, pa se kampanje mogu ocijeniti oštrima, ali politički korektnima.

Možete biti rđavi (mršavi, suhonjavi, ispijeni…), ali nemojte biti rđa. Recimo, bolje da je nevista rđava, nego da vam je sin rđa.

Continue Reading