Connect with us

Magazin

Dramatično pismo svim sudionicima izbora iz “plinske komore” zvane Slavonski Brod

Svim sudionicima parlamentarnih izbora Eko-Integral (Građanska inicijativa za čist zrak) uputila je ‘Otvoreno pismo iz plinske komore Slavonski Brod’.

Poštovani,2016-09-08-16-18-33

Agonija više od 70.000 građana Slavonskog Broda i gradske okolice, prouzročena radom rafinerije u Bosanskom Brodu, traje već skoro punih osam godina, a ovoj ekološkoj katastrofi i dalje se ne nazire kraj. Rafinerija je, prema obećanjima vlasnika i predstavnika vlasti BiH, trebala biti modernizirana do kraja 2015. godine izgradnjom sustava za eliminiranje otpadnih plinova i sustava zatvorene baklje. Ništa od obećanog nije napravljeno.

Dana 8.1.2016. godine službena mjerenja pokazala su da je zrak u Slavonskom Brodu najzagađeniji u čitavoj Europi. Nakon ljetne pauze rafinerija je nastavila s iživljavanjem nad Brođanima. Od ponedjeljka u 18h do utorka u 1h zabilježena su po život opasna i alarmantna zagađenja zraka! Punih sedam sati mjerena koncentracija kancerogenih lebdećih čestica bila je čak deset puta iznad granične vrijednosti na godišnjoj razini.

Građani za to nisu ni znali jer ih Državna uprava za zaštitu i spašavanje u ovakvim situacijama ne alarmira paljenjem sirena. U ovom zločinu nad Brođanima aktivno sudjeluje i Republika Hrvatska i uprava Janafa jer rafineriju naftom opskrbljuje Janaf koji je u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske. Janaf je u prvoj polovici ove godine poslovao s rekordnom neto dobiti od 134.6 milijuna kuna što je porast od 55.8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rekordan je i broj brodske djece oboljele od raka. Najveći postotak djece oboljele od malignih bolesti u Klaićevoj bolnici u Zagrebu dolazi iz Slavonskog Broda. Čak 50 brodskih mališana bori se za život jer je pojedincima zarada važnija od njihovih života. Zagađenje zraka dovodi do obolijevanja od karcinoma i veće smrtnosti, a pravi razmjeri ove ljudske tragedije će se pokazati tek s protekom vremena.

Okolišna dozvola za rad rafinerije istječe 6.12.2016. godine, a rok za implementaciju direktive 2001/80/EC Europskog parlamenta i Vijeća o ograničenju emisije određenih zagađivača u zrak iz velikih pogona za sagorijevanje istječe s 31.12.2017. godine. Republika Hrvatska ništa ne poduzima da spriječi izdavanje nove okolišne dozvole za rad rafinerije i prolongiranje roka za implementiranje aquisa o okolišu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva BiH nedavno je izjavio da modernizacija rafinerije neće biti dovršena još najmanje četiri godine! BiH će od Tajništva Energetske zajednice EU i država jugoistočne Europe tražiti da se rok za modernizaciju rafinerije s kraja 2017. godine pomakne do kraja 2020. godine.

Ovim putem pozivam sve sudionike parlamentarnih izbora da se javno izjasne kako i u kojem vremenskom roku planiraju zaustaviti trovanje Brođana od strane rafinerije u Bosanskom Brodu ako nakon izbora postanu dijelom nove vladajuće većine? Molim Vas da svoje odgovore pošaljete na e-mail adresu gradjanska.inicijativasb@gmail.com (do petka u 12h) Vaše odgovore javno ćemo objaviti putem brodskih medija.

Republika Hrvatska raspolaže svim potrebnim instrumentima da zaustavi rad rafinerije i trovanje njenih građana. Pitanje je samo ima li za to političke volje? Zamislite da ste Vi i članovi Vaših obitelji izloženi trovanju kakvom su izloženi Brođani. Nemojte davati lažna obećanja jer ćemo Vas nakon izbora pozvati na odgovornost. Rješavanje problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu moralo bi postati apsolutni prioritet nove Vlade.

Slavica Lemaić, dopredsjednica udruge Eko-Integral (Građanska inicijativa za čist zrak), Slavonski Brod tropolje.info

Continue Reading