Connect with us

Kultura

Dopresjednik Republike Srpske dr.Davor Pranjić i Generalni Konzul RH.Zoran Piličić ;Obilazak triju župa kotorvaroške doline

Danas sam, zajedno s dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda dr. Davorom Pranjićem, posjetio i obišao tri župe kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Vrbanjci i Sokoline). Domaćini su nam bili župnici fra Zoran Mandić i fra Juro Aščić.
Prije rata na području triju župa općine Kotor Varoš živjelo je preko 11000 Hrvata, dok ih danas tu obitava manje od 200. Devastirajuća je to posljedica ratnih stradanja i teških borbi Hrvata za opstanak na svojim ognjištima. Međutim, usprkos tim stradanjima, duh i optimizam ne napuštaju Hrvate kotorvaroške doline, pogotovo one koji su ostali i svakodnevno se bore sa životnim  izazovima. Uvjerili smo se u to i sami u razgovoru s njima u hrvatskim naseljima Baština, Zabrđe, Šibovi, Plicka. Zoran primjer snage, borbenosti i nepokolebljivoga duha su Perka i Anđa, dvije hrabre žene koje same žive u devastiranom hrvatskom selu Plicka, koje je prije rata imalo oko 300 hrvatskih domaćinstava.
Tijekom obilaska sagledane su prioritetne potrebe čije bi rješavanje pomoglo u svakodnevnom životu Hrvata. Prvenstveno se to odnosi na putnu infrastrukturu, koja je nedostatna i oštećena kao i na nelegalnu sječu i krađu hrvatskih šuma. U koordinaciji s dopredsjednikom RS iz reda hrvatskog naroda, čiji će Ured svakako i neposredno pomoći, inicirat će se i prema drugim institucijama rješavanje tih  prioritetnih problema kako bi se olakšao život ljudima koji tu žive.
Urednica tropolje.info za Republiku Srpsku Milijana-Fox- Marić

Continue Reading