Connect with us

Sinovi povijesti

Događaji u Stocu dio opasnog plana velikobošnjačkih političkih i medijskih elita

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine uputilo je otvoreno pismo građanima BiH, medijima, udrugama za zaštitu ljudskih prava, diplomatskim predstavnicima u BiH, OHR-u, OSCE-u, Tužiteljstvu i tijelima za provedbu zakona na svim razinama vlasti u kojem izražava zabrinutost zbog događaja u Stocu, javlja Hrvatski Medijski Servis. U pismu kojeg je potpisao predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić stoji:

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine s velikom zabrinutošću skreće pozornost nadležnim tijelima vlasti BiH i svekolikoj javnosti, ali i veleposlanstvima i međunarodnim organizacijama i dužnosnicima u našoj zemlji, na grube povrede demokratskih procedura i zakona Bosne i Hercegovine, te dramatične ugroze same biti demokratskog poretka i građanskog mira u BiH, koje su se na teritoriju općine Stolac dogodile tijekom održavanja lokalnih izbora 2. 10. 2016. godine.

U tijeku provođenja izbornog procesa, kandidat koalicije bošnjačkih stranaka Inicijativa za Stolac za dužnost načelnika općine Stolac Salmir Kaplan fizički je nasrnuo na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stoca Ivana Perića i člana biračkog odbora u toj općini Maria Raguža. Kaplan je tom prigodom Ragužu nanio teže tjelesne ozljede, uslijed čega je Raguž bio žurno hospitaliziran, a njegovo zdravstveno stanje je i dalje ozbiljno ugroženo, stoga se Kaplanov napad može okarakterizirati i kao pokušaj ubojstva. Ono što ovom napadu daje posebnu težinu je činjenica da su gospoda Perić i Raguž u trenutku napada obavljala svoju službenu dužnost, te da je napadom na njih ne samo ugrožen njihov život i zdravlje, već je grubo ometen i onemogućen i sam proces održavanja izbora u općini Stolac. Skrećemo pozornost i na činjenicu da je ovaj razbojnički napad na same temelje demokratskog funkcioniranja države učinio bivši ministar kulture i sporta u Vladi FBiH, odnosno, sadašnji kandidat koalicije bošnjačkih stranaka Inicijativa za Stolac za najvišu dužnost u izvršnoj vlasti općine Stolac.

Poslije fizičkog nasilja nad predstavnicima državne institucije, uslijedio je i izravan napad na najvažniji institut funkcioniranja svake demokratske i slobodne države – izborni proces. Članovi i pristaše Inicijative za Stolac izvršili su izravnu fizičku agresiju na određena biračka mjesta s kojih su otuđili imovinu državne institucije zadužene za provedbu izbora. Time su ugrozili ne samo sigurnost nazočnih birača i službenih osoba, nego i sam ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Priopćenje za javnost koje je ovim povodom izdala Inicijativa za Stolac smatramo perfidnim i pokušajem skretanja pažnje s glavnog problema, a to je nasilničko, razbojničko, protuzakonito i protuustavno ponašanje Salmira Kaplana i njegovih pristaša iz Inicijative za Stolac. Ukoliko su članovi Inicijative za Stolac bili primijetili bilo kakve nepravilnosti i prekršaje u tijeku izbornog procesa, jedini legalan i legitiman način reakcije na takve pojave je zakonom propisana procedura, a nikako razbojništvo i fizička agresija prema ljudima, imovini i predstavnicima institucija u vrijeme i na mjestu obavljanja njihove službene dužnosti. Umjesto zakonom propisanih procedura članovi Inicijative za Stolac upotrebljavaju fizičku silu, premlaćuju osobe pri obavljanju službene dužnosti, otuđuju imovinu, onemogućavaju izborni proces i onda sve to u priopćenju okarakteriziraju kao „demokratski čin“.

Prema nama dostupnim informacijama, upravo su članovi i pristaše Inicijative za Stolac radili ono za što u priopćenju optužuju HDZ BiH, a to su višemjesečne pripreme kako bi se izbornim inženjeringom i manipulacijama osvojila vlast u Stocu. Stoga ponašanje članova Inicijative za Stolac i na sam dan održavanja izbora smatramo dijelom unaprijed pripremljenog i razrađenog scenarija nelegitimnog i nasilnog preuzimanja vlasti u Općini Stolac.

Zbog svega prethodno navedenog, pozivamo sve nadležne institucije u BiH da utvrde činjenice i odgovornost svih sudionika u ovom sramotnom, ali i iznimno opasnom događaju koji je mogao izazvati vrlo tragične političke i sigurnosne posljedice, te da primjereno kazne sve one osobe za koje se utvrdi da su poduzimale bilo koju aktivnost koja nije u skladu s Ustavom i zakonima BiH. Također ih pozivamo da provjere i utvrde sve možebitne nepravilnosti i nezakonitosti u procesu pripreme i provedbe izbora u Općini Stolac, da o tome pravovremeno i istinito informiraju javnost, te prema možebitnim prekršiteljima poduzmu sve zakonom propisane aktivnosti.

Mišljenja smo kako već u ovoj fazi razvoja spomenute situacije postoji dovoljno nepobitnih dokaza i činjenica na osnovu kojih je sasvim logično i legitimno donijeti privremenu mjeru zabrane sudjelovanja u svojstvu kandidata na možebitnim ponovljenim izborima svima kojima je nedvojbeno utvrđena primjena fizičke sile prema članovima i imovini Izbornog povjerenstva.

Posebnu pozornost posvećujemo i načinu na koji su gotovi svi mediji koji su smješteni u Sarajevu i na ostalim većinskim bošnjačkim područjima popratili ove izuzetno opasne i dramatične događaje. U velikom dijelu tih medija vijesti o ovim događajima prenesene su bez ikakvog spominjanja, već opće poznate činjenice, da je akter fizičkog napada na I. Perića i M. Raguža bio Salmir Kaplan, prikrivajući tu činjenicu formulacijama kako se „na izborima u Stocu dogodio incident“, te kako je „jedan kandidat napao jednog dužnosnika“. Dio medija se fokusirao na tobožnje motive razbojništva Salmira Kaplana i njegovih pristaša, trudeći se pronaći izgovore i opravdanja za njihovu brutalnu primjenu sile, a neki su mu otvoreno omogućili da osobno iznosi svoja viđenja i svoja tumačenja razbojničkog čina koji je napravio, kao da je on bio žrtva a ne nasilnik.

Moramo postaviti pitanje tim medijima, posebice BHT-u, FTV-u, regionalnim TV kućama Al Jazeera Balkans i N1, dnevnim novinama „Oslobođenje“ i „Dnevni avaz“, te portalu Klix.ba, ali i domaćim i međunarodnim udrugama i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, te veleposlanstvima u BiH, OHR-u i OSCE-u – kakve bi bile njihove reakcije da je, na primjer, gospodin Perić bio kandidat HDZ BiH za načelnika Stoca i da je u tom svojstvu, u službenim prostorijama na dan održavanja izbora, fizički napao gospodina Kaplana kao predsjednika Općinske izborne komisije u Stocu? Da li bi i u tom slučaju identitet napadača bio prikrivan i relativiziran, javnost o događaju bila izvještavana u „neutralnom“ i bezličnom tonu, a komentatori i analitičari se više bavili traženjem motiva i razloga za čin brutalnog nasilja i razbojništva nego osudom samih počinitelja? Ili bi u tom slučaju naglasak bio na činu nasilja i razbojništva, odnosno osobi koja je počinila krivično djelo, te njegovoj nacionalnoj, političkoj i stranačkoj pripadnosti.

Bojimo se da bi u slučaju „napada kandidata za načelnika I. Perića na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva S. Kaplana“ i medijska izvješća i priopćenja ogromnog broja NVO-a, te mnogih međunarodnih organizacija bila puna dramatičnih upozorenja na „hrvatski nacionalizam, ekstremizam i fašizam“, na „ugroženost Bošnjaka i države BiH“, na „rušenje ustavnog poretka“, i poziva da se „izvršitelji i njihovi nalogodavci što oštrije kazne“ a sve u svrhu „zaštite ljudskih prava i demokratskih načela, te mira i stabilnosti u BiH“.

Podsjećamo i da su prije skoro godinu dana gotovo svi sarajevski, unitaristički mediji pokazali sličnu maniru izvještavajući o napadu koji je službenik Obavještajno-sigurnosne agencije Zlatko Humo eksplozivnom napravom izvršio na načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH generala Antu Jeleča. Tom prigodom je atentat na načelnika Oružanih snaga jedne države izvršen od strane pripadnika obavještajno-sigurnosne agencije te iste države u spomenutim medijima okarakteriziran kao trećerazredan incident za kojeg se dugo službeno nije znalo ni tko ga je počinio. Zamislimo opet da je načelnik OS bio Humo a da je Jeleč kao pripadnik OSA-e na njega i njegovo službeno vozilo bacio eksplozivno napravu. Ta vijest vjerojatno tjednima ne bi silazila s udarnih pozicija i termina većine sarajevskih medija, koji bi pomno pratili i komentirali i najsitnije pojedinosti sve dok cijeli slučaj ne bi dobio pravosnažan sudski epilog.

Smatramo kako je upravo reakcija, odnosno, izostanak reakcije na ono što je Z. Humo napravio A. Jeleču dodatno motivirala i ohrabrila S. Kaplana i njegove pristaše da naprave ono što su napravili u Stocu. Sve to navodi nas na ozbiljnu sumnju i mišljenje kako je ovdje u pitanju provođenje opasnog plana unitarističkih i velikobošnjačkih političkih i medijskih elita. U najširem političkom kontekstu taj plan se svodi na sustavno i kontinuirano relativiziranje, negiranje i oduzimanje konstitutivnosti Hrvatima u BiH. Dio toga plana su i spomenuti incidenti u kojima se ne preže ni od primjene sile i ugrožavanja života hrvatskih dužnosnika, kao i medijske manipulacije unitarističkih medija kojima se ta primjena sile prikriva, relativizira ili čak opravdava. Ukoliko se nekome ova ocjena čini pretjeranom, neka se sjeti slučaja atentata na doministra Jozu Leutara i sve ono što se u medijima i na sudovima nakon toga događalo, ili pak, nikada razjašnjenog ubojstva generala HVO-a i dopredsjednika HDZ BiH Vlade Šantića, kao i svega onoga kroz što je prošao njegov sin Duje pokušavajući otkriti istinu o ubojstvu i pronaći barem posmrtne ostatke ubijenog oca.

Stoga upućujemo snažan apel cijeloj bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti, medijima, udrugama i dužnosnicima da odlučno javno reagiraju na ovakve pojave, najoštrije ih osude i pozovu na kazneno gonjenje počinitelja, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, te društveni i politički status. Samo će na taj način Bosna i Hercegovina imati šanse postati i ostati istinski demokratsko društvo i država, te izbjeći ponovni pad u međunacionalne sukobe za koje smo se nadali da su ostali daleko iza nas, stoji na kraju otvorenog pisma Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, kojeg je potpisao predsjednik dr. Božo Ljubić.

Continue Reading