Connect with us

Scena

Danas konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, tzv “građanski blok” namjerava izabrati čelnike Doma bez SDA, ali i HDZ BiH

Konstituirajuća sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.

Danas konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, tzv “građanski blok” namjerava izabrati čelnike Doma bez SDA, ali i HDZ BiH

Prva predložena točka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.

Predviđeni su također verificiranje mandata novoizabranim zastupnicima i polaganje prisege, a potom izbor vodstva – predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu, javlja Fena.

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem sazivu.

Novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta FBiH formira se nakon što su u Bosni i Hercegovini, u listopadu održani Opći izbori čije je rezultate potvrdilo Središnje izborno povjerenstvo BiH 8. studenog.

Prema tim rezultatima, odnosno broju osvojenih mandata, 12 političkih subjekata participirat će u Zastupničkom domu u naredne četiri godine.

Od ukupno 98 mjesta, najviše, 27, osvojila je Stranka demokratske akcije. Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH ima 16 mjesta, koliko i Socijaldemokratska partija BiH.

Naredna po broju osvojenih mandata je Demokratska fronta – Građanski savez, s deset mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest zastupnika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedno mjesto u Zastupničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

Nakon što su predsjednici SDP-a, DF-a i Naše stranke, Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović dogovorili zajednički nastup na svim razinama, klubovi ove tri stranke će pokušati dogovoriti imena vodstva Zastupničkog doma FBiH.

Zastupnik DF-a Samer Rešidat potvrdio je da će blok lijevih stranaka, zajedno sa SBB-om, na današnjoj sjednici insistirati i na formiranju vodstva Doma. Kako je najavio, danas će biti predloženo da SDP, DF, NS i SBB predlože zastupnike koji će voditi sjednice, pišu Vijesti.ba.

Podršku će dati i 12 zastupnika bloka u kojem su Nezavisni blok, Narod i pravda, A-SDA i PDA, pa će ukupan broj zastupnika koji će sutra podnijeti i izglasari zahtjev za izbor predsjedavajućeg biti 52 , što je prosta većina./

Continue Reading