Connect with us

Kultura

ČOVIĆ: ZAVNOBiH je povod za izgradnju europske BiH i jednakopravnost naroda

PREDSJEDNIK HNS BIH

– Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i tamošnjeg HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je na izgradnju ‘europske BiH’ s ravnopravnim konstitutivnim narodima u povodu Dana državnosti koji se u subotu posebno ne obilježava na većinskim hrvatskim područjima osim što je taj dan neradni.     

U objavi na svom nalogu na društvenoj mreži X Čović je naveo kako se obilježavanjem Dana državnosti potvrđuje nepokolebljiva predanost Hrvata izgradnji ’stabilne, napredne i europske BiH’.

“Poštujemo punu ravnopravnost tri konstitutivna naroda u izgradnji bolje budućnosti za sve”, stoji u objavi na Čovićevu profilu na mreži X.

Hrvatske stranke u BiH godinama upozoravaju da Hrvati nisu ravnopravni s druge dva naroda u toj zemlji. Srbi imaju vlastiti entitet – Republiku Srpsku, a Bošnjaci preglasavaju manje brojne Hrvate na području Federacije BiH birajući im predstavnike u vlasti.

U spomen na Zasjedanje antifašističkog vijeća narodnooslobodilačke borbe (ZAVNOBIH) 25. studenog 1943. godine, taj se datum obilježava tek u jednome dijelu zemlje, uglavnom u dijelu Federacije BiH gdje su Bošnjaci većina.

U većinskim hrvatskim sredinama ovaj je datum neradni dan, no uopće se ne obilježava posebnim manifestacijama.

Istodobno, u Republici Srpskoj ne priznaju 25. studenog kao Dan državnosti BiH.

Vlasti RS-a zabranile su održavanje skupova tim povodom u Mrkonjić Gradu gdje je 25. studenog 1943. održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a te je prihvaćena rezolucija koja poziva na jednakopravnost triju naroda i očuvanje BiH u okviru nove Jugoslavije.

Zbog prijepora u BiH nije usvojen Zakon o državnim praznicima, pa je obilježavanje ZAVNOBIH-a zaostalo iz vremena bivše državne zajednice.

Continue Reading