Connect with us

Kultura

ČOVIĆ: Za Erdoganov dolazak saznao sam iz medija, nadam se da neće ostaviti posljedice

U Sarajevo u danas stiže turski predsjednik Erdogan. Održat će veliki predizborni skup turske dijaspore. Ostale europske zemlje odbile su dopustiti takvu manifestaciju na svojem teritoriju, no Erdogan je dobio zeleno svjetlo u Sarajevu.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH u razgovoru za HRT rekao je kako je to najbolje ne komentirati s pozicije člana Predsjedništva.

“S pozicije prijatelja BiH kao i svi, dobrodošao je. No činjenica je da je najava jednog takvog okupljanja izazvala ogromna promišljanja s jedne druge pozicije iz čitave Europske unije. Kada smo razgovarali s prijateljima iz Austrije, Njemačke Švicarske, jasno su nam ukazali na taj problem misleći da smo mi domaćini. Kazao sam im da sam saznao iz medija. Nadam se da će skup proteći u miru i neće ostaviti nikakve posljedice – osim onih strateških odrednica koje ima sam Erdogan zbog čega je to organizirao u Sarajevu i iz Sarajeva šalje poruke svijetu”, rekao je Čović.

Izrazio je sumnju da će doći do dogovora oko izbornog zakona. “Izborni proces je počeo i sada bi to bilo neprimjereno. Mi sada moramo stvoriti ambijent da ne dođe do krize koja se najavljuje u implementaciji izbornog rezultata”, kazao je.

Kao hrvatski član Predsjedništva, kaže, svjestan je raznih utjecaja na BiH.

“BiH se nameće kao sjecište raznih interesa. Smatra da i ovaj najnoviji migrantski val nije slučajan, već snažno potaknut u vremenu snažne političke aktivnosti. Naš je zadatak poslati snažnu poruku da je europski put, jedini put za BiH”, istaknuo je Čović.

Continue Reading