Connect with us

BiH

ČOVIĆ: U Bruxelles ne idem sa dva bošnjačka člana Predsjedništva

– Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da je Bruxellesu poručio da neće doći da sjedi u istoj dvorani s dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH, niti će staviti potpis na bilo kakav dokument s dva bošnjačka člana Predsjedništva.

Odgovarajući na pitanje putuje li u nedjelju u Bruxelles, Čović je rekao da je sve još u pregovorima.

“Zavisi tko će biti pozvan, u jednoj varijanti rečeno je da će biti pozvani svi predsjednici stranaka u parlamentu BiH, odnosno da je to ideja, pa potom da će biti pozvana tri člana Predsjedništva BiH. Ja sam vrlo jasno rekao da neću sjediti u istoj dvorani gdje sjede dva bošnjačka člana Predsjedništva i da neću staviti potpis na bilo kakav dokument s dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH”, rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, prenosi Srna.

On je poručio da je HDZ BiH i HNS dobio odluku Ustavnog suda BiH koja jasno govori da pitanje Izbornog zakona BiH nije pitanje vitalnog interesa bošnjačkog naroda.

“U iduću srijedu imat ćemo sjednicu Doma naroda i to će biti prva točka. Uvjeren sam da će to proći. Odluka Ustavnog suda jasno govori o poziciji legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Stavili smo ad ackta želje nekih da pričaju o građanskoj državi i transformaciji BiH u kojoj će se ugasiti pune razine vlasti, a nama zamjeraju kada govorimo o transformaciji BiH u skladu s Ustavom”, naveo je Čović.

Komentirajući odluku američke administracije da na crnu listu stavi predsjednika Federacije i potpredsjednika HDZ-a BiH Marinka Čavaru, Čović je rekao da je HDZ BiH dao jednoglasnu podršku radu predsjednika FBiH koji štiti Ustav i zakone FBiH.

“Čuvao je FBiH da funkcionira kao normalniji dio institucija BiH. To je potpuno pogrešno izabrana osoba kada govorimo o antidejtonskom i antiustavnom djelovanju”, rekao je Čović./HMS/

Continue Reading