Connect with us

Scena

ČOVIĆ S WIGEMARKOM Jednakopravnost konstitutivnih naroda i legitimno predstavljanje temelj buduće europske BiH

Na sastanku su razmijnjena mišljenja o trenutačnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na implementaciju izbornih rezultata.

Predsjednik Čović u izjavi za medije je kazao kako je gospodina Wigemarka upoznao s razgovorima koje je vodio s kolegama s hrvatske, bošnjačke i srpske političke scene.

“Iznio sam vrlo jasno opredjeljenje što se tiče HDZ-a, da je euroatalantski put strateški interes hrvatskog naroda u BiH, da ćemo nastojati tamo gdje mi djelujemo izgrađivati takav ambijent. Ne postoji nikakva prepreka da još ubrzanije idemo da realiziramo naš kandidatski status. Upoznao sam gospodina Wigemarka oko našeg stava oko Izbornog zakona, da implementiramo izbornu vlast na razini Federacije BiH. Vjerujem da nemamo drugog puta u BiH, da ne biramo riječi koje će uznemiravati bilo koga, riječi mržnje, a počesto su u eteru”, kazao je dr. Čović.

“Da ne idemo s pojedinačnim inicijativama koje trebaju stvarati neugodnosti na političkoj sceni. Rekao sam mu da u izbornoj kampanji i četiri mjeseca iza kampanje nismo nikad koristili riječi koje bi trebale bilo koga povrijediti. One su bile uljuđene. S druge strane, inzistiramo da se prema hrvatskom narodu kao konstitutivnom ima takav odnos od strane druga dva naroda. Zbog toga je za nas jednakopravnost tri konstitutivna naroda, legitimno predstavljanje, osnova filozofije buduće evropske BiH”, kazao je predsjednik Čović.

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je u u kako je za Europsku uniju veoma važno da se u BiH formira vlast na svim razinama te pozvao sve političke lidere da izbjegavaju bilo kakvu “politiku ultimatuma” i da se više okrenu kompromisima i suradnji.

 – Formiranje vlasti veoma je važno za EU zbog aplikacije koju je BiH podnijela za članstvo – kazao je Wigemark medijima nakon sastanka.

Podsjetio je kako će Europska komisija uskoro formirati svoje mišljenje o BiH te da je zbog toga veoma važno da se provedu izborni rezultati.

 – Veoma je važno da se formira vlast na svim razinama u BiH – kazao je Wigemark, naglasivši kako je današnji sastanak samo jedan u nizu sastanaka koje održava s liderima vodećih političkih stranaka u zemlji, a na kojima je glavna tema formiranje vlasti.

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH pozvao je i na smirivanje tenzija u zemlji, poručivši svim političkim subjektima u BiH da izbjegavaju bilo kakvu politiku ultimatuma i da se okrenu kompromisima i suradnji.

 Ova zemlja može napredovati samo kroz suradnju i međusobno poštivanje prava svih građana u BiH, smatra Wigemark.

Ocijenio je također kako je ova godina veoma važna za BiH u svjetlu njezine aplikacije za članstvo, mišljenja Europske komisije i ocjene koja će proisteći iz toga

Continue Reading