Connect with us

Sinovi povijesti

ČOVIĆ: Oni koji priželjkuju kriminalizaciju Hrvata, bit će razočarani presudom časnim dužnosnicima Herceg Bosne

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice osnutka Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Vukovarske tragedije u Mostaru, predsjedatelja Predsjedništva BiH dr Dragan Čović iznio je svoja očekivanja od presude dužnosnicima Hrvatske Republike Herceg Bosne.

“Imam svoja očekivanja, iako se donose u vremenu koje je političko, ta presuda ima takvo obilježje.  Časni ljudi u Haagu čekaju drugostupanjsku presudu. Nisu napravili ništa što bi se moglo okrarakterizirati zločinom, ili udruženim zločinačkim poduhvatom kako bi to neko želio. Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze s hrvatskim narodom – bit će razočarani, kazao je Čović.

On je kazao da postoje tri istine o “domovinskom ratu”.

“Osuda svakog zločina ima različita mjerila. Uvjeren sam da će kroz vrijeme koje dolazi svima biti jasno da nije bilo HZ HB – ne bi bilo ni BiH. Svatko ima pravo suditi i žaliti za onim što se dogodilo”, kazao je.

Diljem BiH i Hrvatske se danas pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. HZ HB je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj. Danas se vidi na osnovu različitih komentara koliko bi neki željeli da je drugačije”, izjavio je Čović novinarima.

“Da nije bilo toga – teško da bi bilo hrvatskog naroda, Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti na na neki način donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, ocijenio je Čović./HMS/

Continue Reading