Connect with us

Sinovi povijesti

ČOVIĆ: BiH se može urediti tako da Hrvati dobiju entitet

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan čović gostujući u Pressingu na N1 televiziji rekao je kako odnosi koje trenutno ima s Bakirom Izetbegovićem nisu hladni, te da ne može u takvom odnosu biti s bilo kim od kolega.

– Imamo dosta jasne odnose. Mislim da bi se čak mogli nazvati prijateljskim. Oni koji su kazali da je Bakir meni nešto dao ili ponudio, nisu u pravu. I dalje mislim da Izetbegović na specifičan način vodi politiku SDA. Ima jednu izraženu nacionalnu svijest, iskusan je političar i različitim taktikama želi ostvariti svoju strategiju. Javnosti se prezentira kroz prizmu raseljavanja Hrvata i slabljenja političke pozicije, ja sam uvjeren da mu je to jedna od podloga koje mu često serviraju oni koji grade odnose s SDA”, kazao je Dragan Čović. Dodao je da sebe ne smatra “cvjećkom” u političkom smislu.

“Ne mislim da sam i ja cvjećka u političkom odnosu, trudim se ne povrijediti nikoga. Mislim da nitko unutar hrvatskog korupusa ne razmišlja o aktivnostima koje slabe BiH. Borimo se za ravnopravnost i to ja bez imalo prikrivanja kažem”, navodi Čović. Na upit je li u pripremi treći entitet, ističe kako on nije takva osoba i svi koji ga bolje znaju, znaju da ne razmišlja tako.

– Sve ono što želim, ja prezentiram javnosti. Ja sam uvjeren da svatko može kroz bezbroj pitanja provjeriti što sam radio prije posljednjih 15 godina, naglasio je Čović.

– Jedan od načina na koji se može urediti BiH je da Hrvati imaju entitet. To može biti element jednakopravnosti. Važno je kako živi najmalobrojniji narod. Četiri ili pet cjelina: Banja Luka, Tuzla, Sarajevo, Mostar i Distrikt Brčko. Brojnost bošnjačkog stanovništva je neupitna u Sarajevu, čak bi se i Sarajevo moglo napraviti kao distrikt. Tako bi eliminirali nacionalne ekskluzivitete u jednom prostoru”, pojasnio je.

– Mi smo govorili o četiri, pet, šest teritorijalnih jedinica samo ne previše zbog administracije. Oko ove ideje moramo naći kompromis sva tri naroda. Ako predstavnici srpskog naroda ne žele promjene u RS, ništa se neće promijeniti. Isto s predstavnicima bošnjaka u Federaciji, naglašava Čović.

Oporba tvrdi da je podjela već dogovorena, na što Čović kaže: “Ne želim nikoga povrijediti, pa ni našu oporbu, ali bi volio znati tko je oporba u BiH i što radi? Danas na sceni imamo stalno kritiziranje nekoga tko radi bilo što i pokušava povući poteze. Naš zahtjev je da Hrvati imaju pravo predložiti svog člana Predsjedništva. To se može uraditi tako da uopće nema govora o teritorijalnoj podjeli”.

Govoreći o tome što čeka BiH nakon Upitnika za EK, tvrdi kako je lakše ispuniti upitnik nego predati zahtjev za članstvo EU.

– Siguran sam da do kraja trećeg mjeseca možemo dati valjane odgovore koji predstavljaju BiH u realnom svjetlu. Dopunska pitanja do kraja petog mjeseca i tako bi taj upitnik trebao za nas biti završena stvar, ističe Čović. bpz.ba

Continue Reading