Connect with us

Kultura

Čitluk: Svečano obilježen 5. Dan branitelja općine

Žitelji Brotnja jučer su na veličanstven način obilježili 5. Dan branitelja općine Čitluk i 24. obljetnicu organizirane obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH, te se s posebnim poštovanjem prisjetili 38 branitelja s područja općine Čitluk koji su položili svoje živote na oltar domovine u Domovinskom ratu.

Obilježavanje jubilarnog Dana branitelja općine Čitluk započelo je u četvrtak predstavljanjem knjige „Luč Hrvata“ autora Ante Nadomira Tadića Šutre, a nastavljeno je jučer dostojanstvenim odavanjem počasti kod Spomen križa.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca, paljenje svijeća i skrušenom molitvom kod Spomen križa u središtu Čitluka, nakon čega je u župnoj crkvi Krista Kralja slavljena Misa koju je predvodio fra Dario Dodig, dekan Broćanskog dekanata i župnike župe Čerin, uz koncelebraciju fra Mire Šege, fra Danke Perutine i don Đure Bendera.

Po završetku Mise, sudionici današnje svečanosti predvođeni stjegovima ratnih postrojbi u svečanom su se mimohodu uputili do Hotela Brotnjo, gdje je održana svečana akademija na čijem početku su simbolično okupljani stjegova pod kojim su se borili naši branitelji. Stjegove postrojbi i jedinica koji simboliziraju današnje okupljanje i sjećanje na branitelje okupljeni su pozdravili gromoglasnim pljeskom, nakon čega je Ante Nadomir Tadić Šutra krasnoslovio svoju pjesmu „Vojnik ne smije plakati“ a Zbor OGŠ Brotnjo pod ravnanjem prof. Jure Sušca izveo Lijepu našu.

DAN OPCINE1

Pijetet poginulim braniteljima iskazan je na misnom slavlju, no posebno dojmljivo bilo je prikazivanje slikopisa s fotografijama i imenima poginulih prije minute šutnje i pozdravnog govora načelnika općine Čitluk Ive Jerkića.

Načelnik Ivo Jerkić također je iskoristio prigodu i čestitao Organizacijskom odboru za obilježavanje Dana branitelja općine Čitluk na svemu što je učinjeno u proteklih pet godina i uputio pozdrave Bruni Stojiću i Valentinu Ćoriću.

Svečana akademija u Hotelu Brotnjo okupila je brojne uzvanike, a okupljene na svečanoj akademiji u ime ministrice obrane BiH Marine Pendeš pozdravio je brigadni general Ivica Jerkić, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva za resurse Oružanih snaga BiH, nakon čijeg je obraćanja doc. dr. sc. Žarko Dugandžić, profesor na Sveučilištu u Mostaru održao predavanje na temu: Izravni demografski gubici zapadne Hercegovine u Domovinskom ratu (1991. – 1995.).

Na poziv Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana branitelja općine Čitluk, u svečanost su uključeni i učenici osnovnih škola s područja općine. Oni su za ovaj dan izrađivali likovne i literarne radove, među kojima je Povjerenstvo odabralo najbolje. Tako su za najbolje likovne radove na današnjoj svečanosti nagrađeni: Dragan Nikolić (OŠ Bijakovići), Filip Ivanković (OŠ Čerin) i Iva Milićević (OŠ fra Didaka Buntića – Čitluk), dok su literarni radovi Mirka Ostojića (OŠ Bijakovići), Stanka Prusine (OŠ Čerin) i Brigite Mandarić (OŠ fra Didaka Buntića – Čitluk) nagrađeni kao najbolji.

Nagrade učenicima osnovnih škola s područja općine Čitluk uručio je Vinko Luburić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana općine Čitluk i član Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana branitelja općine Čitluk.

Svečana akademija završila je izvedbom pjesme „Stina pradidova“ koju su s A. N. T. Šutrom pjevali svi okupljeni, a valja kazati i da su učenici OGŠ Brotnjo glazbenim točkama obogatili današnju akademiju

Continue Reading