Connect with us

Priopćenja

ČETVRTI KRUG KONZULTACIJA: Manjinci spremni podržati Božu Petrova za mandatara!

U ovom trenutku na Pantovčak nitko neće doći s potrebnih 76 potpisa potpore da bude mandatar za sastavljanje Vlade, a nakon burnog proteklog tjedna u kojem je iz pregovora “ispala” Domoljubna koalicija, o sastavljanju saborske većine i Vlade pregovore vode koalicija Hrvatska raste i Most nezavisnih lista.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović započela je u utorak konzultacije o mandataru Vlade s izabranim saborskim zastupnicima i strankama, a prvi su, kao i u prethodna tri kruga, na Pantovčak stigli zastupnici nacionalnih manjina.

Rezultat je to događanja na relaciji Most – Hrvatska raste – Domoljubna koalicija, tijekom kojih su obje koalicije u proteklih nekoliko dana Mostovom prijedlogu tripartitne vlade kazale i ‘da’ i ‘ne’.

10.22  Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine kazao je da i oni daju preliminarnu podršku Boži Petrovu kao mandataru, i koaliciji Hrvatska raste. “”Uvjet podrške je njegovo poštivanje prava nacionalnih manjina i jasnoća oko regionalizacije Hrvatske”, rekao je Radin

10.18 “U suglasju s ostalim predstavnicima manjina i temeljem dogovora podržavamo koaliciju Hrvatska raste, izjavio je Milorad Pupovac. U svrhu formiranja vlade spremni su podržati i Božu Petrova – iako, kako je rekao, ‘još s njim nisu razgovarali. “Stvari su uglavnom jasne, i ne vidimo razloga da se ovaj proces zaključi i da se prekine ovaj proces neizvjestnost”, zaključio je Pupovac, prenosi HRT.

9.57 Zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas također će dati podršku Petrovu. “Moja podrška ide Petrovu budući da gospodin Milanović više nema šanse sastaviti Vladu. Mi želimo da se ovo što prije prekine, da se što prije formira Vlada, a trenutno su realne šanse da Petrov formira Vladu”, rekao je Juhas

9.50 Predstavnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek izjavio je da također podržava Božu Petrova za mandatara.

9.40 Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kazao je da će podržati Božu Petrova za mandatara, ako Vladu bude sastavljao s koalicijom Hrvatska raste.

 9.30 Prva je kod predsjednice došla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj,

“I dalje je moj stav da manjine ne odlučuju. Dakle čekam rasplet situacije s Mostom, nikome nisam potpisala”, rekla je Lekaj Prljaskaj nakon konzultacija kod predsjednice.

Iz Ureda predsjednice potvrđeno je da neće doći bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, nezavisni zastupnik Stipe Petrina te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida, dok će s Milanom Bandićem predsjednica razgovarati telefonski.

Nakon njih, na Pantovčak dolaze stranke i koalicije, a Grabar-Kitarović bi se oko 13 sati trebala obratiti javnosti.

Prema Ustavu, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

U ovom trenutku na Pantovčak nitko neće doći s potrebnih 76 potpisa potpore da bude mandatar za sastavljanje Vlade, a nakon burnog proteklog tjedna u kojem je iz pregovora “ispala” Domoljubna koalicija, o sastavljanju saborske većine i Vlade pregovore vode koalicija Hrvatska raste i Most nezavisnih lista.

Oni će, kako su jučer najavili, od predsjednice danas tražiti nekoliko dodatnih dana za dogovore.

U međuvremenu se iz Nacionalnog vijeća Mosta povukao izabrani zastupnik Miroslav Šimić, predstavnik Građanske opcije grada Osijeka (GOGO). tropolje.info

Continue Reading