Connect with us

Uncategorized

Bradara u Domu naroda spriječila da Bošnjaci i Srbi preglasaju Hrvate

Najavljeno razrješenje Upravnog odbora Javnog servisa Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine i raspisivanje natječaja za imenovanje novog, privremenog, nije dobilo epilog na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH održanoj u Sarajevu.

Predsjedavajuća Lidija Bradara je prekinula sjednicu kod te točke dnevnog reda nakon kraće rasprave izaslanika povodom jednog izričitog zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda.

Bošnjaci su, naime, tražili da se Federalna vlada obveže na predlaganje Parlamentu izmjena Zakona o RTV-u FBiH, odnosno da se bez zakonskih izmjena ne smjenjuje Upravni odbor i raspisuje natječaj za novi.

Bošnjaci su tražili da o ovom njihovom prijedlogu Dom naroda glasa u formi predloženog zaključka, a time što je predsjedavajuća Bradara prekinula sjednicu, smatraju da je prekršila Poslovnik.

Podsjećaju da zaključak, kao proceduralna forma, iziskuje da se o njemu glasa obvezno.

Bradara je po prekidu sjednice novinarima rekla kako je to učinila jer nije bilo suglasja Kolegija Doma o nastavku.

Dodala je da će sjednica biti nastavljena drugi put.

Kad su Bošnjaci predložili zaključak prema kojem je prvi nužni red poteza trebala biti izmjena zakona o RTV servisu (a ne smjena Upravnog odbora i raspisivanje natječaja o uspostavi novog, privremenog), podržali su ih kolege iz kluba Srba, ali ne i iz Kluba Hrvata.

Hrvati su, kako prenosi Dnevnik.ba, insistirali da je Upravnom odboru RTV-a FBiH istekao mandat još prije nekoliko godina, kako su rekli, da treba imenovati privremeni, kao i da sve to ne bi omelo potrebno mijenjanje Zakona.

Nakon kraće rasprave delegata iz triju klubova, predsjedavajuća je proglasila prekid, a kad su Bošnjaci negodovali rekavši da se, prema Poslovniku, moralo glasati o predloženom zaključku, odgovorila je da (zaključak) ne bi nikoga obvezivao i da se Vlada i inače može upoznati sa suštinskim zahtjevom u njemu./HMS/ tropolje.info

Continue Reading