Connect with us

BiH

BEVANDA PISAO PLENKOVIĆU: “Zvizdić ne predstavlja stavove Vijeća ministara”

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću u povodu posljednjih medijskih istupa i reagiranja predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

“Zvizdić na već prepoznatljiv način insinuira i, služeći se oprobanim receptom zamjene teza kroz iznošenje demagoških fraza i neistina, na opskuran i nediplomatski način demantira Vaša istupanja u institucijama Europske unije u kojima ste u maniru dokazanog demokrate i priznatog političara imali namjeru svojim istupima doprinijeti prepoznavanju i otklanjanju uočenih nedemokratskih barijera u BiH nakon listopadskih izbora”, navedeno je u pismu ministra Bevande.

Naveo je da je očigledno da je Zvizdić svjesno i po tko zna koji put previdio činjenicu da je Republika Hrvatska supotpisnik Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Vi, kao legitimni predstavnik Republike Hrvatske, imate obvezu štititi odredbe tog sporazuma, a pogotovo u dijelu kada se radi o ugroženosti konstitutivnosti naroda u BiH, što je, bez svake sumnje, slučaj nakon općih izbora kada je cjelokupna domaća i svjetska javnost mogla sagledati frapantnu istinu da jedan konstitutivni narod može, bez imalo skrupula, izabrati člana Predsjedništva drugom konstitutivnom narodu”, ističe Bevanda.

Također navodi da je Plenković iskazao spremnost da snagom svog autoriteta i legitimnim putem ukaže predstavnicima institucija Europske unije na anomalije i nedemokratsko ponašanje, s izraženom tendencijom majoriziranja najmalobrojnijeg naroda u BiH.

– Na kraju želim napomenuti da Vijeće ministara BiH nije vlada pa samim tim ni Zvizdić nije premijer, tako da iskazani stavovi Zvizdića u medijima ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su to isključivo osobni ili stranački stavovi i nevješt pokušaj politiziranja i dezinformiranja javnosti i stavljanje ključnih pitanja i problema za demokratsku, ali i svaku budućnost BiH u drugi plan – naveo je Bevanda.

Plenkoviću je zahvalio za cjelokupan napor i za, kako je naveo, nemjerljiv doprinos tome da istina o “političkom nasilju nad Hrvatima” u BiH bude prezentirana institucijama EU te u konačnici na doprinosu demokratskom putu BiH prema članstvu u Europskoj uniji, zajednici kojoj hrvatski narod u BiH teži i za koju živi, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH

Continue Reading