Connect with us

Priopćenja

BEGIĆ: Federalno ministarstvo branitelja pretvorilo se u bošnjački i armijski servis

Na najavu današnjeg prosvjeda članova Udruge Zaboravljeni branitelji reagirao je odjel za branitelje HNS-a.

„Stavovi HNS BiH i HDZ BiH o „Zaboravljenim braniteljima“ je jasan i više puta prezentiran javnosti. Preko medija saznao sam za okupljanje članova UZB-a ispred središnjice HDZ BiH i priznajem da sam iznenađen kako nisu prepoznali adresu odgovornosti za njihove zahtjeve. „Zaboravljeni branitelji“ su branitelji i postoji neodgodiva potreba da se prava razvojačenih branitelja definiraju zakonom. Pitanje statusa razvojačenih branitelja treba staviti na dnevni red zbog potrebe da se uokviri sustav skrbi o braniteljima za sve branitelje i u tom smislu treba organizirati tematsku sjednicu Parlamenta Federacije BiH i aktualizirati raspravu o razvojačenim braniteljima i njihovim pravima. Izaslanici u Domu naroda su tražili donošenje zaključka kojim bi se obvezalo resorno ministarstvo branitelja da u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o razvojačenim braniteljima koji na žalost nije dobio potporu u Domu naroda Parlamenta F BiH“, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Mladen Begić ispred Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a.

Begić ističe kako hrvatski predstavnici u vlasti nemaju namjeru zamajavati branitelje bilo koje skupine lažnim i neprovodivim obećanjima te smatra kako je prigoda osvrnuti se na stvarne probleme zbog koji se braniteljska populacija svodi na prosjačku razinu, prenosi Večernji list.

„Federalno ministarstvo branitelja se mora u potpunosti reorganizirati i njegov unutarnji ustroj prilagoditi stvarnim potrebama ili njegovu funkciju i kapacitet svesti samo na isplate transfera za invalidnine jer ovako organizirano predstavlja trom, skup, neučinkovit, netransparentan i neupravljiv sustav koji konstantno na nezakonit način u prava uvodi nove korisnike, vrši nezakonite isplate i time izravno čini štetu cijelom sustavu i doprinosi daljnjem razdoru i netrpeljivosti jer se u svakom pogledu pretvorilo u bošnjački i armijski servis kojim se dupliraju postojeće izvorne nadležnosti županija (sahrane, spomenici, liječenje, obilježavanje važnih datuma, socijalna davanja itd).

K tome treba spomenuti i jedan paritet koji se zove „Sporazum Vlade FBiH i predstavnika braniteljskih saveza, organizacija i udruga o dostignutoj razini sredstava u proračunu FBiH na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata“.

Ovaj nesvakidašnji sporazum potvrđuje činjenicu da u sjedištu ministarstva nedostaju kompetentni i legitimni predstavnici obje vojne komponente kako bi se spriječilo izvaninstitucionalno donošenje odluka.

Svjedoci smo da veoma mali broj zakona iz ovog područja ima prohodnost u postupku donošenja upravo iz razloga što u postupku njihove izrade nije moguće osigurati legitimno zastupanje interesa obje strane. Zbog unutarnjeg ustroja ministarstva koje počiva na kadrovima iz samo jedne komponente (ABIH) ne može se osigurati sudjelovanje uposlenika koji predstavljaju interese druge komponente(HVO) jer ih u ministarstvu nema, a i ono što ih ima ne sudjeluje u donošenju odluka pa se aktivnosti na usuglašavanju akata izmještaju izvan institucija sustava, o čemu svjedoči i spomenuti Sporazum o raspodjeli sredstava u čijoj pripremi umjesto predstavnika ministarstva sudjeluju udruge“, ističe se u Begićevu priopćenju.

Dalje se navodi kako udruge mogu i trebaju biti korektori sustava, ali nikako ne mogu biti nadležne niti odgovorne za financijsko stanje ili za opće stanje u području branitelja pa samim tim ne mogu kreirati politiku u ovom području, a pogotovo ne mogu donositi političke odluke u ime i na račun političkih stranaka koje čine vlast odnosno parlamentarnu većinu.

„U ovom trenutku se licitira sa iznosom od 5-7 milijuna na razini godine. Moramo imati na umu da će ova sredstva u narednim godinama značajno rasti zbog izlaska djece iz prava i velike smrtnosti korisnika, te činjenice da sporazumom nisu obuhvaćena ostala sredstva transfera Federalnog ministarstva koja nisu zanemariva (liječenje ,obljetnice, spomenici udruge itd).

Kada se navedena sredstva objedine dođe se do zavidne sume koja mora biti stavljena u funkciju sustavnog rješavanja stvarnih problema branitelja. Naime, Programom utroška sredstava koji će slijediti kao rezultat Sporazuma ne smije služiti za gašenje požara i parcijalno zbrinjavati pojedinaca i interesne skupine bez pregleda ukupnog stanja i izrade jedinstvenog propisa za zbrinjavanje branitelja koji su u stanju socijalne potrebe.

Ako bude primijenjen kampanjski način kakav je svojstven ovom ministarstvu ovo će se svesti na još jednu avanturu čiji rezultat će biti izgubljeno vrijeme i bačeni novci, a tzv. Zaboravljeni branitelji će uistinu biti zaboravljeni“, zaključuje Begić u priopćenju./HMS/

Continue Reading