Connect with us

Priopćenja

Bandić izlazi na slobodu i vraća mu se 15 milijuna kuna jamčevine

Ustavni sud RH prihvatio je ustavnu tužbu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, objavljeno je na web stranicama tog suda. Zbog te odluke Ustavnog suda odgođeno je za danas zakazano ročište na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu je sudac istrage Zdenko Posavec trebao odlučivati o produljenju istražnog zatvora Milanu Bandiću.

Bandićevi branitelji podnijeli su ustavnu tužbu vezano za novo rješenje o pokretanju i proširenju istrage kojim ga USKOK tereti za poticanje svjedokinje Vide Demarin na davanje lažnog iskaza, kao i za krivotvorenje dokumentacije i sprječavanje dokazivanja. Upravo zbog toga Bandić je prije mjesec dana ponovno završio u istražnom zatvoru u Remetincu te mu je, zbog kršenja uvjeta jamstva u osnovnoj istrazi u slučaju Agram, naplaćeno jamstvo od 15 milijuna kuna koje je dao lani prilikom puštanja na slobodu.

Optužbe USKOK-a odnose se na slike, skulpture i razne plakete koje su tijekom pretresa prošle godine zaplijenjene u dva Bandićeva prostora. Bandića USKOK tereti da je nagovarao Demarin da promijeni iskaz i potvrdi da su te slike već ranije darovane Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, u kojoj je svjedokinja bila predsjednica upravnog vijeća, te da su samo pohranjene u njegovim prostorima. Usto, tereti ga se i da je krivotovrio, odnosno antidatirao dokumet identičnog sadržaja te ga koristio u postupku na Vrhovnom sudu, kako bi spriječio blokadu slika procijenjene vrijednosti od oko 420.000 kuna.

Nakon što je rješenje USKOK-a postalo pravomoćno, kao i odluka o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora Milanu Bandiću i naplati novčanog jamstva, njegovi su se odvjetnici obratili Ustavnom sudu smatrajući da su u ovom postupku prekršena njegova ustavom zajmčena prava.

Ustavni sud ukinuo je sva spomenuta sudska rješenja. tropolje.info

Continue Reading