Connect with us

Sinovi povijesti

U Busovači održana Konvencija branitelja DR ŽSB, najavljeno osnivanje velike braniteljske zadruge

Hrvatski branitelji Domovinskog rata Županije Središnja Bosna jučer su Busovači, u prostorijama Hrvatskog doma, orgPrikaz fotografije u porucianizirali veliku Konvenciju branitelja Domovinskog rata Županije Središnja Bosna.

Na Konvenciji, na kojoj se raspravljalo o trenutnom stanju, prilikama, rješenjima i smjernicama da Hrvati ŽSB ostanu na svojim ognjištima, nazočila su mnoga poznata lica.

Svakako, najistaknutiji od svih je Busovljak Dario Kordić, general Stanko Sopta, general Ilija Nakić, državna tajnica ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, direktor referalnog centra zadruga RH Stipe Efendić, savjetnik predsjednice RH Ante Deur, saborski zastupnik i general Željko Glasnović, dekanica agronomskog i prehrambenog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Danijela Petrović, novinar i publicist Nenad Ivanković, predstavnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Ivan Zeba i mnogi drugi.

Nakon jako duge rasprave i obraćanja domaćina i gostiju, dogovoreno je, uz podršku ministarstva hrvatskih branitelja, osnivanje velike poljoprivredne zadruge u Županiji Središnja Bosna. Ista bi omogućila da brojni branitelji, kao i članovi njihovih obitelji, svoja zaposlenja pronađu kroz poljoprivrednu i drugu proizvodnju, a organiziranjem kroz spomenutu zadrugu.

Dobar zamah okupljenimana ovu temu dala je Nevenka Benić, državna tajnica ministarstva hrvatskih branitelja te Stipe Efendić, direktor referalnog centra zadruga RH. Oni su u svojim govorima istaknuli da u braniteljskim zadrugama u RH trenutno radi više od 5500 branitelja koji imaju jako dobre plaće. Posebno je naglašeno kako Europska unija kroz brojne grantove daje novac za organiziranje zadruga. Tako su, prema riječima nazočnih, braniteljske zadruge u RH u 2017. godini povukle više od 650 milijuna eura za svoj rad i aktivnosti.

Na Konvenciji je naglašena i važnost dijaspore. Naime, procjenjuje se da novac/imovina dijaspore, koje ima oko 3 milijuna, iznosi oko 50 milijardi eura. Mnogi su zainteresirani za ulaganje u rodne krajeve, a detaljnije o ovome će se saznati na nekoj od narednih konvencija i sastanaka.

Prije konvencije, na Središnjem spomen obilježju palim braniteljima u Busovači, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Slavljena je i sveta misa koju je predvodio kardinal Puljić uz koncelebraciju 15-ak svećenika. Pogledajte fotografije:

“Izaslanstvo Udruge Dragovoljaca  HVO-Široki Brijeg Tomislav Čerkez-Toća Predsjednik Udruge Borislav Soldo -Baćan Tajnik Udruge i Mladen Ljubić- Vajta” Predsjednik Odbora za Branitelje Sela LJubotića.” koji je ujedno uručio “ZNAK- SATPrikaz fotografije u poruci– PRVE DRAGOVOLJAČKE POSTROJBE  U BIH “LEGENDARNE POSKOK BOJNE  ŠIROKI BRIJEG  PREDSJEDNIKU DARIJU KORDIĆU ZA PODNOSENU PATNJU U TUMAČENJU ISTINE O DOMOVINSKOJ POVJESTI “ODBRAMBENOG RATA U BIH”

Continue Reading