Connect with us

Uncategorized

NOVA TV SLUŽBENO SE OČITOVALA O PUPOVCU!

”Voditeljica Dnevnika Nove TV svojim je moderiranjem intervjua nastojala gosta fokusirati na temu zbog koje je pozvan u emisiju”, navodi se u priopćenju.

Reakcije na gostovanje SDSS-ovog Milorada Pupovca u Dnevniku Nove tv ne stišavaju se. Nova TV je tako stala u obranu svoje voditeljice Romine Knežić, koju je dio medija kritizirao zbog ”neprofesionalizma i bahatosti”. Službeni komentar Nove tv koji prenosimo u cijelosti:

”Voditeljica Dnevnika Nove TV svojim je moderiranjem intervjua nastojala gosta fokusirati na temu zbog koje je pozvan u emisiju. S obzirom da je sugovornik kontinuirano skretao s teme, voditeljica je morala razgovor u određenom trenutku privesti kraju jer, podsjećamo, radi se o programu uživo u sklopu informativne emisije koja se bavi i drugim temama mimo navedene. Kao i mnogo puta do sada gdin. Pupovac će i dalje biti relevantan i cijenjen gost u studiju Nove Tv”, stoji u priopćenju.

Povod ovoj raspravi bila je izmjena vukovarskog statuta i ukidanja dvojezičnih, ćirilićnih ploča.

Podsjetimo, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u utorak je gostovao u Dnevniku Nove Tv. Voditeljica Romina Knežić na trenutak ga je prekinula uz opomenu da ”danas pričamo o Vukovaru i pitala ga ima li razumijevanja za hrvatsku stranu, uzmemo li u obzir vukovarsku tragediju”.

Pupovac je naglasio kako s ”naše strane”, povodom događanja u Vukovaru žestoka retorika sigurno neće uslijediti.

”To ne treba nama i ne treba ovoj zemlji’, rekao je Pupovac.

A dvjema državama?, pitala je Knežić, misleći na Srbiju i Hrvatsku.

”Dvije države trebaju pronaći način da uspostave dijalog”, rekao je Pupovac, i dodao kako je očekivao ovakav razvoj događaja u Vukovaru.

”Da, očekivali smo jer se vidjelo da su predstavnici Gradskog vijeća HDZ-a i partnera odlučili da se ne konzultiraju ni sa kim i ničije mišljenje ne uvaže. Nego da po vlastitoj pameti u sukobu s Ustavom donesu statut. Treba sjesti s institucijama srpske zajednice u Vukovaru. Nastavilo se silovati s jednostranim postupcima”, istaknuo je Pupovac.

Na pitanje kada misli osobno da će profunkcionirati dvojezičnost u Vukovaru Pupovac je rakao da je ovo problem za srpsku zajednicu u cijeloj zemlji.

Voditeljica Knežić uzvratila mu je kako se danas priča o Vukovaru.

”Ali to je problem cijele zemlje. To je nacionalni problem. To projicira sveukupno stanje”, dodao je  Pupovac.

Na upit hoće li se obratiti Vijeću Europe, odgovara:

”Što se tiče hrvatskih institucija, obraćali smo se do sada i obratit ćemo se Vijeću, nadležnom Ministarstvu, ako treba i Ustavnom sudu. Za nas postoji problem da se krše temeljni akti konvencija o pravima nacionalnih manjina.  U ovoj zemlji se očito kažnjava vrlo selektivno”, rekao je  Pupovac.

”Imate li razumijevanja za hrvatsku stranu, uzmimo u obzir vukovarsku tragediju”, upitala je voditeljica,

Na to je Pupovac rekao kako on mora nešto pitati.

”Zamislite situaciju 1946. ili 1947. da netko u Jasenovcu kaže da latinično pismo ne smije biti u upotrebi. Zamislite situaciju u kojoj ćete 20 godina nakon rata obnavljati ratnu atmosferu, u kojoj ćete kazati, ne možete primjenjivati zakon jer mislimo da vas ne treba tamo toliko biti, jer je za nas ćirilica uvredljivo pismo. Mislim da je neophodno da se o tome razgovara”, rekao je Pupovac.

Voditeljica ga je podsjetila da smo u 2015. godini i zahvalila mu na gostovanju. tropolje.info

Continue Reading