Connect with us

Magazin

Predsjednik Čović u Posušju

Predsjednik Čović u Posušju – Sklad koji je prezentiran projektima za razvoj općine Posušje, nešto je na što uistinu trebate biti ponosni
08. 08. 2018.

Program svečanog obiježavanja Dana općine Posušje, započeo je molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu hrvatskih branitelja ispred spomen obilježja za poginule i nestale hrvatske branitelje.

Uz predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vijence su položili načelnik općine Posušje, Branko Bago i predsjednik općinskog vijeća Ivan Lončar, te visoko izaslanstvo HDZ-a BiH, koje je predvodio hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik vijeća Ivan Lončar, te je nakon pozdrava nazočnim, Lončar uzvanike kratko upoznao s radom Općinskog vijeća u proteklih godinu dana. Posebno se zahvalio vijećnicima i djelatnicima općinskih službi na suradnji, a svim žiteljima općine poželio sretan Dan općine.

Nakon prikazanog filma koji je detaljno prikazao sve infrastrukturne, gospodarske, turističke i druge projekte kojii su se vodili ili su planirani na općinskom području, te pozitivne ocjene ureda za reviziju na zakonito i pozitivno poslovanje, strateški pristup sanaciji otpadnih voda, problematikom neadekvatnog graničnog prijelaza Osoje, načelnik Branko Bago, kazao je kako uspijeva izdržati pozitivan duh i korak s ostalim jedinicama lokalne samouprave u okruženju.

Bago se osvrnuo i na najosnovnije potrebe stanovnika za gospodarstvo, kulturu i sport:, „Unatoč raznim pritiscima, rješavanja svih problema ponekad zna biti zahtjevno te iscrpljujuće, ali se ne izbjegavaju raditi promjene unutar javne uprave,  kroz kontinuirane sistematizacije te preslagovnaje radnih mjesta, tražimo najbolja i najučinovitija rješanja za sve izazove“.

U Posušju, kako je kazao u svome obraćanju načelnik Bago, nastavljen je zacrtani smjer davanje prilike, mlađim, svježim, motiviranijim i školovnijim kadrovima, kako u općini, tako i u javnim poduzećima i ustanovama na općinskoj razini. Bolji sustav stimuliranja učinkovitijeg rada, bez povećanja uposlenih u javnoj upravi,  provodi se procesom fluktuacije djelatnika, po najvećim standardima i mogućnostima.

Pozdravio je i pohvalio djelatnike koji su prepoznali i prihvatili ovaj način rada javne uprave, te priskrbili posebna priznanja za rad javne uprave, certifikat o povoljnom poslovnom okruženju, pozitivno državno revizorsko izvješće, zatim veliki broj pokrenutih i provedenih projekata i pozitivnih procesa.

Načelnik Bago je pohvalio sve općinske vjećnike, koji u vijeću razgovaraju jezikom dijaloga, prijedloga i dobronamjernih kritika te su svi okrenuti rješavanju zajedničkih problema svih građana. Na kraju, čestitao nadolazeći dan općine kao i blagdan Velike Gospe.

Nazočnima se obratio i hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović: „Meni je drago da imam prigodu danas uz sve vas okupljene ovdje, prokomentirati nekoliko riječi, prije svega kao hrvatski član Predsjedništva, ono što smo čuli iz vaših riječi, kao predsjednika općinskog vijeća, kao načelnika općine i ovog sklada koji ste nam iznjeli projektima za razvoj općine Posušje, uistinu na to trebate biti ponosni.

Onoliko koliko ste vi to kvalitetno umreženi unutar sebe, koliko ste kvalitetno umreženi unutar općine, to ste vi naglasili kad je u pitanju zajedništvo u radu općinskog vijeća, toliko će se vaš glas čuti i na višim razinama vlasti, toliko će te se umrežiti i van granice.

Vi evidentno nemate dovoljno sredstava da ono što ste zamislili pokušate napraviti sami, ali upravo vještina koju pokazujete u posljednje vrijeme govori kako se to treba raditi. Postoji jako puno mogućnosti, ako imate takav stav, onda to nije problem, a imat će te ih onliko koliko vi snažno šaljete poruku iz Posušja.

U ime politike koju predstavljamo i mnoštvo projekata koje predstavljamo bitno je da ima jednu uravnoteženu dimenziju razvoja, ja sam duboko uvjeren da ono što danas predstavlja najveći problem Posušja već za godinu dana neće biti problem, a da vi nikada nećete opet doći u situaciju kada je u pitanju bila fiskalna problematika u ovoj općini.

Iako su izbori, a nisam mislio koristiti ovaj mikrofon danas da o tome govorim, ali to je značajno: pokušati upravo u ovoj energiji koju razvijamo pozitivno, a trebalo je dugo vremena da se dogodi nešto pozitivno kod nas i oko nas, sad ću govoriti samo o Posušju, neka glasaju za onoga za kojega oni misle da trebaju glasovati.

S te strane nikakva druga poruka, sa strane naše brojnosti i snage, tako će mo jedino imati legitimne predstavnike, tako će mo jedino biti politički narod u BiH i to je jedini način na koji možemo odlučivati o svojoj sudbini, tako i ovdje u Posušju.

Moglo bi se puno toga nabrajati, ali ono što ja želim, je da pokušamo osmisliti svoj život u BiH i biti ponosni na njega.

Najmalobrojniji smo narod u BiH ali nema razloga da se u sljedećem izbornom ciklusu ne pokušamo izboriti za ono što je maloprije ovdje kazano“, kazao je u svome izlaganju dr. Čović te zaključio.

„Mi zajedno pokušamo osmisliti život u BiH

Izborimo se do kraja“.

Na svečanoj sjednici nazočnima su se obratili i načelnik općine Grude, Ljubo Grizelj te veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Već tradicionalno, na svečanim sjednicama Općinskog vijeća dodjeljena su priznanja najzaslužnijim pojedincima i udrugama za doprinos posuškom kraju.

Continue Reading