Connect with us

Scena

Otkriven planet sličan Zemlji

Znanstvenici su otkrili planet sličan Zemlji koji kruži u orbiti Proxime Centauri, zvijezde najbliže Suncu, što je potencijalno ključan korak u potrazi za odgovorom na pitanje ima li života izvan našeg planeta.

Novootkriveni planet nazvan Proxima b svoju zvijezdu, malo više od 4  svjetlosne godine udaljenu od Sunca, obiđe za 11 dana. Prve naznake otkrića tog planeta znanstvenici su uočili još 2013., ali dokazi tada nisu bili uvjerljivi.

No ultraprecizni spektograf i teleskop Europskog južnog opservatorija u Čileu otklonili su svaku sumnju. Dokazano je postojanje planeta koji je 1,3 puta veći od Zemlje i koji bi, poput našeg planeta, mogao imati uvjete idealne za život.

Planet koji je udaljen od Zemlje 4,2 svjetlosne godine, odnosno oko 40 bilijuna kilometara, najbliži je od oko 3500 planeta koji su dosad otkriveni u drugim solarnim sustavima od 1995. godine.

Korištenjem postojećih tehnologija put sa Zemlje do Proxime trajao bi tisuće godina. Nadu daje nedavno započeto istraživanje na razvoju laserske tehnologije koja bi minijaturnoj letjelici omogućila putovanje petinom brzine svijetlosti, što bi novi planet učinilo samo desetljećima udaljenim od Zemlje.

Ipak, znanstvenici nisu sigurni može li se život razviti na planetima koji kruže oko zvijezda klase crvenih patuljaka, poput Proxime Centauri, jer se pretpostavlja da su takvi planeti na meti snažne radijacije. Magnetno polje i atmosfera mogli bi zaštititi potencijalni život od tako snažne radijacije, ali zasad nije poznato ima li Proxima b ijedno od toga.

Do otkrića Proxime b, najbliži otkriveni planet sličan Zemlji kružio je oko zvijezde poznate pod imenom Wolf 1061, udaljene oko 14 svjetlosnih godina.

 

M.B. tropolje.info

Continue Reading