Connect with us

Kultura

Knjigozori Miljenka Stojića: Toplina srca

Branko Pilaš, Izvori i poticaji, Vlastita naklada, Zagreb, 2013.

Djeci se ne može prići bilo kako. Treba imati otvoreno srce i govoriti im po istini.

Branko Pilaš odavno sve to zna. Zbog toga je u stanju napisati zanimljivu, dobrodošlu knjigu, ne samo za djecu nego i za odrasle.

Ova pred nama pojavila se nakon knjiga Raspršenim vrelima književnih djela i Ljepotom maštanja i stvaranja. U tim dvjema htio nam je predstaviti književnike koji su stvarali zapažena djela, ali nam predstaviti i one vrsne koji tek dolaze. Nešto slično čini i u ovoj.

Djelo je sastavljeno od četiri cjeline. Prva cjelina U san plavi pođe govori nam o književnicima koji su zaokružili svoj književni rad. Raspon je preko šest stotina godina, još tamo od Marulića i Gundulića. Druga cjelina ima naslov Pjesnička kruna. Na čelu joj je Sveto pismo, a onda se nižu remek djela narodne književnosti. Treća je cjelina posvećena onima koji su svoj književni rad tek započeli ili ga još nisu uspjeli zaokružiti. U četvrtoj cjelini Ljepota radosti i tuga srca nailazimo na pisce neizbrisivih tragova u hrvatskoj književnosti za mlade i na čijim su se djelima odgajali naraštaji. Korak po korak, dakle, susrećemo se s bogatstvom hrvatske književne riječi za djecu i mladež.

Pilaš svima nabrojanim pristupa kao njihov suvremenik. Tamo gdje je to posve nemoguće, pribjegava zamišljenom razgovoru koji je satkao prema njihovom književnom djelu. Svrha mu je odgovoriti što je književnike ponukalo i nadahnulo napisati neko književno djelo. Naravno, uz to ide i njegov pogled na život.

Vjerujem da će ova knjiga naći svoje mjesto u školskoj literaturi. Pisana je toplinom srca, dugogodišnjim znanjem pa itekako ima što reći našoj djeci i mladeži.

Miljenko Stojić tropolje.info

Continue Reading