Connect with us

BiH u EU

BEVANDA TRAŽIO OD RUSIJE:

Vratite nam dug za plin, ali ne po raspodjeli koju diktira Banja Luka

Autor: tropolje.info

SARAJEVO – “Prihvaćamo da nam vratite dug, ali ne po vaÅ¡oj formuli”, stoji u pismo koje je ruskom ministarstvu financija upućeno iz Ministarstva financija i trezora BiH.

U pismu, koje je u posjedu ATV-a, odbija se ruski prijedlog da klirinški dug od 125 milijuna dolara, direktno uplati entitetima po omjeru 67% za Federaciju BiH i 33% za Republiku Srpsku.

 

Ta sredstva bi, trebalo dijeliti po zakonom definiranoj formuli. 10% Institucijama BiH, 58 % Federaciji, 29 % Republici Srpskoj i 3% Brčko Distriktu.

 

“Mi smo dogovorili onako kako je trebalo, u skladu sa zakonom i ostalo i čekamo izjašnjenje ruskog ministarstva o samoj implementaciji tog dogovora”, rekao je ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

 

Brojkama govoreći, Institucije BiH trebalo bi da dobiju oko 22 milijuna, Federacija 128, Republika Srpska 65 i Brčko distrikt oko 6 milijuna maraka. Na novi odgovor iz Moskve čeka se već dva mjeseca. Iz ruskog ministarstva financija nisu odgovorili ni na upit Atv-a. U Vladi Republike Srpske vjeruju da će se ovaj put svi načekati.

 

“Da je država BiH kredibilna, da su tamo institucije koje rade svoj posao, znate kako bi oni reagirali, zgrabili tu priliku i prvo spasili sebi obraz i iskoračili prema ruskoj Federaciji i rekli hvala lijepo i taj novac stavili u pogon. Oni kalkuliraju, čekaju da prođu izbori”, rekla je premijerka RS Željka Cvijanović.

 

Dug od 125 milijuna dolara nastavo je na osnovu robne razmjene bivše Jugioslavije sa bivšim Sovjetskim savezom. Rusija je problem duga riješila sa svim bivšim jugoslovenskim republikama osim sa Bosnom i Hercegovinom.

Continue Reading