Connect with us

Sinovi povijesti

Dalibor Miloš “Prvi Hrvat koji je (Van Granica EU) postavio “DIJAGNOZU” Političkog (Rješenja) U BIH,

Ugledni mostarski gospodarstvenik, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Dalibor Miloš susreo se s nizom dužnosnika američkog State Departmenta te nizom kongresnika u Washingtonu i održao predavanje u Kongresu ističući da se Hrvati u BiH osjećaju diskriminirano te predstavljaju žrtve odnosa Bošnjaka koji promoviraju unitarizam i Srba sa separatističkom agendom upozoravajući da u BiH nije provedena reforma Izbornog zakona, čime je omogućeno dodatno obespravljivanje Hrvata. U Kongresu je Miloš razgovarao s kongresnicima Robertom Aderholtom, Glennom Thompsonom, Scottom Perryjem i Johnom Moolenaarom. Svi su izrazili snažno zanimanje za stanje u Bosni i Hercegovini te su inzistirali na ostvarenju vladavine prava.

Izmijeniti Izborni zakon kako bi svi narodi imali jednaka prava, Hrvati su zakinuti na izborima

“Složili smo se da ne može biti kompromisa oko provedbe odluka Suda, kao i Ustava BiH. U ovim stvarima nema kompromisa. Uostalom, to je bio i jedan od zaključaka panela na kojemu sam sudjelovao”, rekao je Miloš. Miloš je bio jedan od panelista na konferenciji “Izbori od značaja na zapadnom Balkanu i na Bliskom istoku”, na kojoj je bio i panel posvećen Bosni i Hercegovini. Konferenciju je organizirala “think tank” organizacija “Transatlantska mreža lidera”. Upozorio je kako je BiH pri vrhu zemalja svijeta po odlascima mladih ljudi i nazadovanja gospodarstva. 
“Razlog zašto je to tako je zato što prevladavaju politička pitanja, a ne borba protiv korupcije ili ekonomski napredak. Sva tri naroda se još uvijek osjećaju ugroženo i to ispunjava njihov prostor djelovanja. Kod Bošnjaka se razvio unitarizam, a kod Srba separatizam. I jedni i drugi tvrde da je to odgovor na ponašanje onih drugih. Kod Hrvata, kao najmalobrojnijeg naroda, razvio se srednji put, srednje rješenje, a to je federalizam”, kazao je Miloš. Po njegovim riječima, dok god se sva tri naroda ne osjete sigurnim, neće doći do napretka u ostalim poljima, kao što je ekonomija. Pri tome je posebno upozorio na preglasavanje Hrvata na posljednjim izborima. 
“Parlament nije izmijenio, kako je Ustavni sud tražio, Izborni zakon za domove naroda. Prijeti nam velika kriza. Imamo i preglasavanje Hrvata u Predsjedništvu BiH, po treći put slučaj ‘Komšić’”, naglasio je Miloš. Zatražio je potporu za izmjenu političkog i izbornog sustava zemlje kako bi konstitutivni narodi, ali i ostali, imali mogućnost izabrati svoje legitimne predstavnike na svim razinama vlasti, a posebno u domove naroda i u Predsjedništvo BiH, kako je i zamišljeno u Daytonu. 
“Tražimo od naših američkih prijatelja da daju punu podršku Daytonskom sporazumu i njegovoj provedbi. Došlo je vrijeme ispunjenja obećanja danih u Daytonu”, rekao je Dalibor Miloš.
Predstavnik američkog State Departmenta na panelu, Eric Carlson rekao je da snažna i transparentna demokracija ovisi o transparentnosti izbora i da oni izražavaju zabrinutost zbog ukazanih neregularnosti i nadaju se da će iste biti ispravljene. “Bitno je naći riješenje za pitanje Izbornog zakona kako bi i konstitutivni narodi, kao i svi građani, imali zajamčena prava. Formiranje vlasti je preduvjet za rješavanje gorućih pitanja, uključujući i pitanje Izbornog zakona”, kazao je Carlson. 
Tijekom susreta u Washingtonu Miloš je razgovarao i o organiziranju regionalnog molitvenog doručka koji će se dogoditi u Mostaru i dodatno privući pozornost američkih i europskih dužnosnika te predstavnika regije na stanje u BiH i otvoriti prostor za jačanje suradnje.

Pročitajte više na:boz.ba

Continue Reading