Connect with us

Nogomet

Zanimljivosti Vježbajte za bolji mozak

Fizički umor je psihički odmor – poznata je izreka. Odavna se zna da tjelovježba dobro utječe na mozak, no još uvijek nije razjašnjeno kako.

Studija provedena na Sveučilištu Oregon Health & Science otkrila je da već i samo jedna sesija vježbanja poboljšava učinak gena koji potiče sinaptičke veze u hipokampusu. Ranija istraživanja fokusirala su se na utjecaj redovite tjelovježbe na mozak, kaže koautor studije Gary Westbrook za portal New Atlas. “Kao neuroznanstvenike nas prvenstveno zanima koje točno benefite mozak ima od tjelovježbe.

Nije da nas ne zanima utjecaj tjelovježbe na srce i mišiće, no ovo nam je bitnije”, dodaje. Zadatak studije bio je detektirati promjene u mozgu koje se događaju pod utjecajem tjelovježbe. Znanstvenici su podvrgnuli miševe treningu – dva sata dnevno su trčali u kotaču. Ljudski ekvivalent tome bio bi košarka jednom tjedno ili trčanje 3,2 kilometra također jednom tjedno. Sat vremena nakon tjelovježbe uočena je pojačana aktivnost u hipokampusu miševa.

Riječ je o dijelu mozga koji je povezan s pamćenjem i učenjem, prenosi Metroportal. Daljnje analize dovele su do neočekivanog otkrića – pod utjecajem fizičke aktivnosti pojačan je bio utjecaj gena nazvanog Mtss1L koji jača povezanoost neurona.

Ovo je prvi put da su znanstvenici detektirali povezanost fizičke aktivnosti i aktivnosti gena Mtss1L u neuronima. Spomenuti gen sudjeluje u stvaranju novih sinaptičkih veza među neuronima. Jednostavnim riječnikom rečeno, kratka, intenzivna tjelovježba jako dobro djeluje na mozak – potiče stvaranje novih sinaptičkih veza među neuronima, pospješuje učenje, pamćenje i razmišljanje.

Ranija studija provedena na Sveučilištu McMaster u Kanadi pokazala je da samo deset minuta intenzivnog treninga na dan čuva pamćenje. Oba istraživanja objavljena su na portalu eLife.

bljesak.info

Continue Reading