Connect with us

Ekonomija

Šuica – najkrivudavija rijeka na svijetu

Foto: Boris Trogrančić

“Veliki putopisac Zuko Džumhur, na putovanju od Travnika prema Jadranu, zastao je u ovom kraju i opisao Šuicu kao najkrivudaviju rijeku na svijetu”, priča nam Boris i dodaje kako je rijeka izuzetno atraktivna za ribolov, preciznije – mušičarenje.

Fotografa Borisa Trogrančića lutanja predivnom Bosnom i Hercegovinom ovog su puta odvela do Duvanjskog polja i nevjerojatne rijeke Šuice, ponornice koja izvire južno od Kupreškog poljaPrizori koje je snimio doista su fascinantni, a pogledati ih možete u našoj galeriji, punkufer.hr.

 

 

 

 

“Ovdje se spajaju putevi prema Livnu, Kupresu i Tomislavgradu, a preko te najkrivudavije rijeke u obliku luka pruža se Rimski most za koji se smatra da je izgrađen prije dvije tisuće godina”, kaže Boris o Šuici, čiji je vodotok dug četrdesetak kilometara.

Kada je riječ o tome kako je rijeka dobila ime, fotograf objašnjava kako se rep raka u narodu naziva “šuja”. Budući da su riječni rakovi Šuičini stanari, lako je zaključiti odakle ime krivudavoj rijeci, dodaje punkufer.hr.

Foto: Boris Trogrančić

Foto: Boris Trogrančić

Continue Reading