Connect with us

Uncategorized

PRAVO LICE OMILJENIH TRGOVINA

EVO ZAŠTO MLADI ODLAZE: Otkrivamo koji poslodavci izrabljuju studente, a istovremeno otpuštaju stalne zaposlenike!

Autor: M. Marić

Poslodavci već godinama studentski rad koriste za “izvlačenje” sredstava iz poduzeća, odnosno izbjegavanje oporezivanja.

Završetkom obaveznih predavanja za studente se približava stresno razdoblje ispitnih rokova i upisivanje ocjena u indeks nakon kojega će jedan dio studentske populacije spakirati svoje kofere i napustiti studentske domove. Jeftinu studentsku prehranu zamijenit će mamina kuhinja, a cijelonoćno učenje pretvorit će se u ljenčarenje i odmor na plaži.

Završetkom ispitnih rokova za jedan velik dio studenata pravi rad tek počinje. Ljetnu pauzu od predavanja mnogi će tako iskoristiti za pronalazak posla i rad preko Studentskog servisa uz pomoć kojega će zaraditi za džeparac, platiti stanarinu ili kupiti knjige. Međutim, kako je “Lijepa naša” poznata po tome da malošto u njoj funkcionira onako kako bi trebalo, tako je i rad preko Student servisa, koji bi trebao biti na obostrano zadovoljstvo poslodavaca i studenata, zapravo sramotno iskorištavanje i kršenje zakona.

Istražili smo koji se to poslovi studentima nude na području Grada Zagreba i zaključili kako poslodavci od studenata zapravo traže nemoguće. Studenti zapravo predstavljaju jeftinu radnu snagu koja, zbog nemogućnosti izbora, šuti i radi kako bi  “zaradili koju kunu.” Jer, bolje išta nego ništa.

Od studenata se tako očekuje svakodnevan rad na puno radno vrijeme i, po mogućnosti, na dulje razdoblje. Ako studenti ne ispunjavaju navedene uvjete, neka se ne javljaju na natječaj, stoji u jednom od oglasa.

Nadalje, od studenata se očekuje da za malo novca obavljaju jednake poslove kao i stalni zaposlenici tvrtke.

Zanimljiv je oglas tako objavila tvrtka teamsport.hr koja traži sljedeće:

“Studenta/studenticu za rad u trgovini sportske obuće, odjeće i opreme (rad na kasi / naplata , ažuriranje web stranice, izrada ponuda / prezentacija). Radno vrijeme SVAKI DAN od 16 do 19 radni dan, subotom  9 – 13 sati. Cijena sata 20 kn. Od kandidata očekujmo poznavanje asortimana sportske opreme (nogomet, košarka), rad na računalu (excel, power point,photo shop ), iskustvo rada u maloprodaji.”

Za cijenu od 20 kuna po satu navedena tvrtka od jednoga studenta traži obavljanje poslova koje bi, realno, trebale raditi bar dvije osobe. Uz naglasak na rad svakoga dana i iskustvo u maloprodaji.

I mnogobrojni “high street dućani” jedva čekaju ljeto, kada umjesto redovnih zaposlenika koji odlaze na godišnje odmore, posao u prodavaonicama preuzimaju studenti.

Pronašli smo koje sve uvjete morate ispunjavati za posao u popularnom H&M-u. U oglasu je navedeno:

“Tražimo studente/ice za rad u H&M poslovnici na Cvjetnom trgu na duži period. Radno vrijeme po dogovoru (traži se izrazita fleksibilnost kod dogovaranja radnog vremena). Cijena sata 20 kuna.”

Što za H&M znači izrazita fleksibilnost oko radnog vremena, ispričala nam je jedna studentica koja je radila u navedenoj trgovini u Zagrebu: “Radila sam u H&M-u preko studentskog ugovora nešto manje od pola godine u vrijeme kada sam bila apsolventica. Kako sam odslušala predavanja, bila sam im dostupna svakodnevno u ono vrijeme koje im je trebalo, što redovni studenti s obavezama na fakultetu ne mogu. Što se tiče isplate plaća i satnice tu su korektni i nikada nisu kasnili, ali što se tiče radnoga vremena to je druga priča. Raspored za studente mijenja se i po nekoliko puta u tjednu. Ponekad se znalo dogoditi da dođem na posao pa me pošalju doma jer im toga dana ipak ne trebam, a ponekad su me na dan kada sam slobodna znali zvati mogu li doći raditi. Ispada kao da studenti studiraju da bi mogli raditi, a ne da rade kako bi mogli studirati i financirati se”, priča studentica i dodaje da je kao studentica radila sve poslove kao i stalni zaposlenici, od vas se traži da sve znate i ne smijete pogriješiti, a satnica od 20 kuna znatno je manja od one koju imaju stalni zaposlenici.”

Slična je situacija i s Aquaparkom Adamovac u Sesvetama koji veoma često traži studente za rad. “Dakle, ja sam radila kod njih”, piše jedna studentica i i dodaje: “Tko god se tamo prijavio za posao, nije dugo ostao. Posao je iznimno naporan jer radi svega par ljudi od najavljenih 30! Nema rasporeda rada. Ako pitaš kada treba doći, kažu ‘nazvat ćemo vas’. Znaju poslati doma nakon 2 sata ako nema posla. Znali su  otkazati ljudima koji su već bili na putu za posao ako nema mušterija. Sve u svemu, ako nemaš čelične živce za arogantne i samodopadne gazde, moj savjet je-bolje ne radi. Prednost je jedino poštena isplata zarađenoga.”

Da i Interspar iskorištava studente potvrdilo nam je sljedeće iskustvo: “Radila sam sve i svašta kao studentica, ali rad u Intersparu nikako ne bih preporučiila. Mi studenti radili smo na blagajni isto kao i ostali zaposlenici. Već sam prvoga dana bila neugodno iznenađena nadređenom osobom koja se derala na mene. Bila sam kriva za sve: ako je cijena bila kriva ili ako cijene nije bilo. Voditelji te prodavaonice nisu se ni potrudili osigurati nam normalne uvjete za rad. S vremenom sam se navikla na radni tempo fizički, ali nisam taj pritisak mogla izdržati psihički. Blagajnice koje dulje tamo rade mogle su dobiti slobodan dan kada žele, ali kada je meni trebao dan, dva za odmor, za fakultet, nastale su drame, deranja i govorenja kako se nisam trebala niti prijaviti za posao ako ga ne mogu odraditi.”

Iz navedenih primjera jasno je da se studentski rad koristi kao jeftinija zamjena za klasičan radni odmos, a mnogi studenti, ne imajući izbora, pristaju na izrabljivanje kako bi si bar malo podigli studentski standard.

Riječki i Novi list prije nekoliko mjeseci pisao je kako je sindikat u HT-u upozorio kako ta tvrtka sve više koristi studente kao radnu snagu, dok istovremeno kao tehnološki višak zbrinjava stalno zaposlene radnike i kako se već godinama studentski rad, koristio za “izvlačenje” sredstava iz poduzeća, odnosno izbjegavanje oporezivanja. Nadalje, studenti mogu raditi s opasnim materijalima, dulje od zakonom određene, nema nikakvih ograničenja uz njihov dnevni, tjedni, noćni rad, a poslodavci u praksi to jako dobro iskorištavaju.

Ovoga problema svjesno je i Ministarstvo koje je najavilo izradu novoga pravilnika o poslovima koje studenti mogu obavljati i pod kojim uvjetima. Navedenim bi se pravilnikom trebale spriječiti situacije kojima student u praksi obavlja posao koji ima obilježje stalnog radnog odnosa, no kada će taj pravilnik ugledati svjetlo dana, za sada je nepoznato, a sustav rada studenata neuređen i nepošten.tropolje.info

Continue Reading