Connect with us

Kultura

Mi ne zaboravljamo. Bez mira nema budućnosti, stvarali smo ga patnjom, slavimo ga svaki put kad se okupimo

Svečanom akademijom i polaganjem vijenaca u Mostaru je u subotu obilježena 30. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane.

Obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a: Bez mira nema budućnosti | Radiotelevizija Herceg-Bosne

 

Obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a: Bez mira nema budućnosti | Radiotelevizija Herceg-Bosne

 

General Stanko Sopta, ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a poručio je u svom govoru da  mir nema budućnosti

“Mi ne zaboravljamo. Bez mira nema budućnosti, stvarali smo ga patnjom, slavimo ga svaki put kad se okupimo”, kazao je u uvodu general Sopta, poručivši da je “budućnost u nama, a ne u lažnim mirotvorcima” te da budućnost nemaju ni oni koji od prošlosti bježe.

“Obilježavajući 30. obljetnicu, prije svega, prisjećamo se naših poginulih. Kroz ta sjećanja izviru osjećaji časti i ponosa. Činjenica je da su naši poginuli vitezovi ispunili zadano iz kodeksa časti i time se trajno odredili kao časni, pošteni i vrijedni ljudi”, kazao je Slaven Galić  zamjenik  Ministra  Obrane  BIH

Rekao je i da je 2. gardijska brigada HVO-a sudjelovala u svim operacijama hrvatskih snaga i u svim tim operacijama izvršavala svaku moguću taktičku zadaću.

 

 

“Ako imate organizacijsku kulturu, obojenu profesionalizmom, ako imate iskusne gardiste i vojnike te zapovjednike koji vode primjerom, onda se to zove uspješna vojna postrojba, a to je bila 2. gardijska brigada HVO-a”, istaknuo je general-bojnik Ivica Jerkić.

Svečanost obilježavanja jubilarne 30. obljetnice utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a održana je u vojarni Stanislava Baje Kraljevića, a nakon svečane akademije i polaganja vijenaca, u zavjetnoj kapeli sv. Ivana Krstitelja služena je sveta misa koju je predvodio Provincial  Jozo Grbeš za sve preminule pripadnike te postrojbe.

 

Vijence za sve poginule branitelje danas su položila brojna izaslanstva, među kojima i Republike Hrvatske i Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, te izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, predvođeno Draganom Čovićem, predsjednikom HNS-a i HDZ-a BiH.

Continue Reading