Connect with us

Kultura

Medaljon u Slavoniji

oman MEDALJON, autorice Anite Martinac, koji je u samo pola godine doživio i drugo izdanje, roman zbog kojeg su se otvorile teme iz prošlosti o kojoj se šutilo sedamdeset  godina, nagrađivan i tražen, vrhunsko štivo koje se čita u dahu, predstavljen je u Slavoniji.

Predstavljanje romana MEDALJON u Vinkovicma, Osijeku i Vukovaru organizirao je Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i Ogranak Matice hrvatske u ÄŒitluku a u okviru programa Dani Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko – srijemskoj županiji “Domovina u mom srcu”.

U prostorijama Matice hrvatske u Vinkovcima, pred punom dvoranom, autorica je izazvala jake emocije kod publike,  te se nakon predstavljanja romana o kojem je govorio kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra i dr. Dražen Švagelj , nastavljeno je druženje s publikom gdje su se razmijenila i osobna iskustva potaknuta otvorenom temom.  Poznato je da je Slavonija naseljena hercegovcima ali manje je znano da je većina tih hercegovaca morala pobjeći pred komunističkim terorom koji se odvijao u Hercegovini.  Starije generacije su izrazile zahvalnost autorici na ovom vrijednom radu.

U osječkoj Knjižari Nova, s domaćinima MH u Osijeku promoviran je roman Medaljon u ležernoj klubskoj atmosferi. A od sada se roman Medaljon nalazi u ponudi ove knjižare koja je uvijek s velikim zanimanjem popratila svako novo djelo vrijedno pažnje.  Zaključak je osječkoga druženja da ovo djelo treba postaviti na kazališne daske te se uskoro očekuje i neka nova suradnja.

>>Miroslav Međimorec: Otkrivena još jedna tabu temu iz hrvatske tragične prošlosti

Pastoralni centar sv. Bono u Vukovaru  ugostio je još jednu večer autoricu Martinac i roman Medaljon  te je u ove hladne i puste dane donijelo novo adventsko svjetlo čitateljima. Kako je krajem prošle 2014 godine autorica Martinac bila gost u Vukovaru na dodjeli nagrade „Najljepša domoljubna pjesma“ u organizaciji udruge braniteljica Domovinskog rata,  i ovoga puta nije izostala podrška publike kojoj je autorica poznata i po svojim ranijim djelima. Gosti iz Mostara, Čitluka i Knina u Vukovaru su se poklonili svim žrtvama Domovinskog rata i još jednom pokazali da se Domovina živi.

 

M.J. tropolje.info

Continue Reading