Connect with us

Priopćenja

HDZ USUGLASIO IZBORNE LISTE:

Brkić na zadnjem mjestu u 2. izbornoj jedinici, Rimac ispala iz igre

Autor:  tropolje.info

Ni na jednoj listi nije ni Ivan Šuker, a na izbornoj listi nije se našla ni bivša kninska gradonačelnica i saborska zastupnica Josipa Rimac.

“Svi koji su trebali biti uključeni u proces, u njemu su i sudjelovali. Nacionalno vijeće usvojilo je prijedloge. Idemo s kvalitetnim kandidatima koji su u skladu s našim programom. Našli smo kvalitetan kompromis – i oni koji nisu na listama dat će doprinos HDZ-u”, rekao je predsjednik HDZ-a, Akdrej Plenković.

Naime, Nacionalno vijeće HDZ-a usuglasilo je izborne liste za rujanske parlamentarne izbore. Novinare je o tome kasno sinoć izvijestio predsjednik stranke Andrej Plenković koji će predvoditi listu HDZ-a u 1. izbornoj jedinici.

Nositeljica liste u 2. izbornoj jedinici bit će europarlamentarka Ivana Maletić, dok će listu u 3. izbornoj jedinici nositi Žarko Tušek. U 4. izbornoj jedinci listu će voditi Miroslav Tuđman, u 5. Zdravko Marić, u 6. Goran Marić. Davor Ivo Stier prvi je na listi u 7., Oleg Butković u 8. a Branka Juričev Martinčev u 9. izbornoj jedinici. HDZ-ovu izbornu listu u 10. jedinici vodit će general Damir Krstičević, a u 11. Božo Ljubić.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić neće nositi niti jednu listu, već je dobio 14. mjesto u Drugoj izbornoj jedinici. “To je bio dogovor, a i njegova želja”, kazao je Plenković. Na listi nema bivše kninske gradonačelnice i saborske zastupnice Josipe Rimac, ni dosadašnjeg predsjednika kluba HDZ-a Ivana Šukera. Plenković je rekao da će danas u dogovoru sa Šukerom odlučiti hoće li on biti na listi za 6. izbornu jedinicu. “Moje je diskrecijsko pravo da o tome donesem konačnu odluku i zbot toga se neće sazivati Nacionalno vijeće”, kazao je.

Potvrdio je i da će dvoje kandidata Hrasta biti na HDZ-ovim listama u 8. i 9. izbornoj jedinici, objasnivši to dosadašnjom dobrom suradnjom. Darko Milinović četvrti je 9. izbornoj jedinci, a neslužbeno se doznaje i da je Zlatko Hasanbegović drugi u 3. izbornoj jedinici. Nakon sjednice Nacionalnog vijeća obojica su novinarima rekla da su zadovoljna svojim pozicioniranjem na listama.

Nositelj liste za dijasporu bit će Božo Ljubić, a jedan od kandidata i general Željko Glasnović, koji je na prošlim izborima dobio najviše preferencijalnih glasova. Time su opovrgnute špekulacije o tome da se Glasnovića HDZ odrekao, kao i on HDZ-a.

Ni na jednoj listi nije ni Ivan Šuker, a na izbornoj listi nije se našla ni bivša kninska gradonačelnica i saborska zastupnica Josipa Rimac.

Sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj su definirane izborne liste, trebala je biti završena u ranim popodnevnim satima u četvrtak. Nakon nekoliko odgoda, počela je oko 22 sata, a potrajala gotovo do ponoći. Plenković je to protumačio velikim brojem kandidata, kojih je bilo gotovo 500 za 154 mjesta na 11 kandidacijskih lista. Najavio je da će DIP-u liste biti predane u subotu. Što se tiče gospodarskog programa, njega će predstaviti također u subotu ili u utorak.

Continue Reading