Connect with us

Regija

ČOVIĆ: Želim da sutra završimo ovu agoniju

Gost Pressinga kod Amira Zukića je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH, javlja N1.

Amir Zukić je Dragana Čovića nazvao političarem kojeg ovih dana svi traže. Na pitanje je li sada češće u Mostaru ili u Sarajevu, predsjednik HDZ-a BiH je kazao kako “svoj tjedan provede podjednako i u Sarajevu i u Mostaru”.

Na pitanje je li danas bilo pregovora o formiranju vlasti, Čović je izjavio: “Sinoć smo završili raspravu kada je u pitanju Izetbegović i ja, a on je pravio određenu komunikaciju s predstavnicima DF-a. Danas smo se sreli Izetbegović i ja u društvu Ivanića. Čini mi se da prostora za čekanje nema i da moramo to uraditi u sljedećih dan ili dva kako bismo idući tjedan imali Vijeće ministara i Vladu FBiH”.

Na komentar Zukića kako govori kao da je to završeno, Čović je kazao: “Što se mene tiče jeste. Djelomično se slažem s Komšićem, ali bilo bi neozbiljno da se nakon pet mjeseci izvučete iz jednog procesa, ali i to je izbor legitiman”.

Na pitanje hoće li dopustiti DF-u da na nekim razinama bude u koaliciji, a negdje u opoziciji, član Predsjedništva BiH je kazao: “DF je legitiman partner SDA i mi smo to prihvatili. Zbog toga ja s krajnjom pažnjom razgovaram na tu temu. Zbog toga želim da sutra završimo razgovore i da završimo ovu agoniju”.

Na pitanje tko će biti partner na razini FBiH, ako ne bude DF, Čović je rekao: “Mislim da Izetbegović ne razmišlja o drugom partneru. Danas smo se dogovorili da ja sutra imam konačne informacije o dogovoru. Jučer smo u konačnici prihvatili i mislim da bi bilo neozbiljno ulaziti u dodatne rasprave”.

Na pitanje znači li to da je pristao na dogovor koji su ranije prihvatili SDA i DF, na principu 5+5+5 ministarskih pozicija, predsjednik HDZ-a BiH je rekao na neki način da.

Dodao je kako je točno da je šest ministarstava njegov minimum.

Na pitanje ostaje li ministarstvo financija njemu, Čović je izjavio: “Definitivno. I ne znam zbog čega se ovo pitanje otvorilo. Postoje pravila ponašanja, ministar financija je trebao biti predstavnik hrvatskog ili srpskog naroda. Bespotrebno smo gubili vrijeme oko toga”.

Čović je posjetio Radončića. Na pitanje je li to neka vrsta pritiska, neke nove koalicije ili slučajni sastanak dva prijatelja, Dragan Čović je kazao: “Sastala su se dva prijatelja i političara i često imamo sastanak uz piće. Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić su upoznati s tim sastankom”.

Dok je on razgovarao, Komšić nije došao, bio je na skijanju na Bjelašnici. Na pitanje kako Čović to objašnjava, rekao je: “Svi se imamo pravo ljutiti i svatko ima pravo da odluči. Ali, ako želite ući jedan aranžman i razgovarate pet mjeseci, onda ne možete priuštiti luksuz da ustanete od stola i odete. Ipak, svatko od nas govori o sebi takvim potezima”.

Continue Reading