Connect with us

Kultura

HMS donosi imena svih izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH i njihovu stranačku pripadnost

Za danas je zakazana konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj bi se trebalo izabrati novo rukovodstvo Doma, nakon što predstavnici SIP-a uruče uvjerenja izaslanicima o dodijeli mandata, piše Hrvatski Medijski Servis.

Martinović ponovo na čelu Doma

Za predsjedatelja Doma predložen je Tomislav Martinović (HDZ BiH), dok još nisu poznata imena dvoje njegovih zamjenika. SDA koja ima većinu u Klubu Bošnjaka, ali ne i u Domu naroda, kandidirala je bivšu premijerku Goraždanske županije Aidu Obuću, dok bi kandidat SDP BiH trebao biti Slađan Ilić ili Mladen Lonić.

Schmidtova pravila

Prema izmjenama izbornog zakona kojeg je 2. listopada prošle godine nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt klubovi konstitutivnih naroda sada umjesto 17 imaju 23 izaslanika, a Klubu Ostalih umjesto 7 ima 11 izaslanika. Schmidtovom odlukom podignut je i prag za predlaganje predsjednika i dopredsjednika FBiH. Umjesto 6, sada najmanje 11 izaslanika u svakom nacionalnom klubu, u prvom krugu, ima pravo predložiti kandidata za predsjednika odnosno dopredsjednika FBiH, koji između sebe biraju tko će na kojoj poziciji biti. Oni potom imenuju predsjednika Vlade Federacije, koju potvrđuje Federalni parlament.

Kandidati za (do)predsjednika FBiH Bradara i Lendo

U Bošnjačkom klubu Osmorka ima 10 izaslanika, SDA, 12, DF 1, tako da jedino SDA ima pravo predložiti kandidata za (do)predsjednika FBiH. Ova stranka već je najavila kako će njezin kandidat biti bivši načelnik Novog Travnika Refik Lendo.

U Hrvatskom klubu 14 izaslanika i pravo da predloži kandidata za (do)predsjednika FBiH ima HDZ BiH. Kandidatkinja će biti Lidija Bradara. HDZ ima 2 izaslanika, kao i Vukadinov HNP. Pet izaslnika izabrano je bošnjačkim glasovima iz županija s bošnjačkom većinom u Hrvatski klub federalnog doma naroda.

Osmorki potrebna podrška HDZ u Srpskom klubu

Osmorka nema većinu ni u Srpskom klubu i tu će trebati podršku HDZ BiH da bi mogli predložiti kandidata za dopredsjednika FBiH. SDP, naime, ima 8 izaslanika, Naša stranka jednog, HDZ BiH 3, SNSD 4, DF 3, SDA 2, te po jednog izaslanika Liberalna stranka i Novi početak Goražde.

U Klubu Ostalih SDP BiH ima 4 izaslanika, po tri izaslanika imaju Naša stranka i DF, a jednog NIP.

Evo kako izgleda stranačka struktura Doma naroda Parlamenta FBiH:

Bošnjački klub
Azhar Sejarić(NIP)
Izen Hajdarević (NiP)
Amra Babić (NIP)
Nezim Alagić (NiP)
Kemal Ademović (NiP)
Dževad Hadžić (SDP)
Irfan Čengić (SDP)
Almina Sivić (NES)
Emir Dautović (NES)
Fatima Gavrankapetanović Smailbegović (SBiH)

Senad Alić (PDA- priklonio se SDA)

Mehmed Mamić (SDA)
Mehmed Memićević (SDA)
Muamer Zukić (SDA)
Damir Šišić (SDA)
Fahrudin Čolaković (SDA)
Mirnes Bašić (SDA)
Aida Obuća (SDA)
Amir Orlović (DF)
Eldin Delić (SDA)
Irma Memidžan (SDA)
Haris Zahiragić (SDA)
Hikmet Hodžić (SDA)

Hrvatski klub
Ilija Ilić (HDZ BiH)
Ivo Tadić (HDZ BiH)
Boris Brnjavac (HDZ BiH)
Ilija Nakić (HDZ BiH)
Ivo Šimunović (HDZ BiH)
Oliver Soldo (HDZ BiH)
Tomislav Martinović (HDZ BiH)
Damir Džeba (HDZ BiH)
Iva Raguž (HDZ BiH)
Milan Ševo (HDZ BiH)
Ivana Zrimšek Šaravanja (HDZ BiH)
Tomislav Mandić (HDZ BiH)
Ivica Pavlović (HDZ BiH)
Dragan Konta (HDZ BiH)

Anto Bilić( HDZ 1990)
Ivan Odak (HDZ 1990)
Ivan Ivić (HNP)
Mladen Šarić (HNP)

Tanja Šantić (NES)
Silvija Banović (NiP)
Marina Mujkanović (SDP)
Berina Fejzić (BNS)
Damir Marjanović (Za nove generacije)

Srpski klub
Mladen Lonić (SDP)
Slađan Ilić (SDP)
Mladen Simić (SDP)
Ljubinka Atanasijević (SDP)
Vesna Saradžić (SDP)
Jelena Pekić (SDP)
Igor Stojanović (SDP)
Kristina Petrović (SDP)
Miomirka Melank (NS)
Zora Dujmović (HDZ)
Miroslav Mitrović (HDZ)
Svetlana Kamenjaš (HDZ BiH)
Dragan Damjanović (SNSD)
Duško Radun (SNSD)
Goran Broćeta (SNSD)
Nikola Materić (SNSD)

Žarko Vujević (DF)
Goran Bulajić (DF)
Vedrana Vujović (DF)
Smiljana Viteškić (SDA)
Dragica Suša (SDA)

Daliborka Milević (Liberalna stranka)
Branka Cvijetić (Novi početak Goražde)

Klub Ostalih
Halil Selimbašić (SDP)
Almir Babajić (SDP)
Arman Zalihić (SDP)
Belma Kapo (SDP)
Sanela Klarić (NS)
Nihad Uk (NS)
Vibor Handžić (NS)
Kenan Magoda (NiP)
Senita Handukić (DF)
Sandra Imširović (DF)
Albin Zuhrić (DF)

Tko su kandidati za Dom naroda Parlamenta BiH?

Prema dnevnom redu na današnjoj konstituirajućoj sjednici bi se trebalo izabrati i po pet izaslanika iz Hrvatskog i Bošnjačkog kluba i Klub izaslanika bošnjačkog i hrvatskog naroda Parlamenta BiH. Kako je na jučerašnjoj press konferenciji najavio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kandidati ove stranke za državni Dom naroda su, uz njega, još i Zdenko Ćosić, Marina Pendeš i Ivo Vincetić. Kandidat HDZ 1990 trebao bi biti, kako se neslužbeno saznaje, predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović.

Kandidati SDA za Bošnjački klub Doma naroda bit će Safet Softić i Šefik Džaferović a iz ove stranke najavili su kako će treće mjesto ustupiti DF-u. Osmorka bi trebala imati dva izaslanika u državnom Domu naroda no još nije poznato tko će to biti.

Čak 35 izaslanika bez legitimiteta

Prema presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić izaslanici u Dom naroda trebali bi biti izabrani od onih koje po ustavu trebaju predstavljati. Od ukupno 80 izaslanika, sa sigurnošću se može reći  njih čak 35 nemaju legitimitet, odnosno nisu izabrani od naroda kojeg trebaju predstavljati. To je 5 izaslanika u Klubu Hrvata, 19 izaslanika u Klubu Srba i svi izaslanici u Klubu Ostalih, koji kao takav ne bi trebao ni postojati u ovom parlamentarnom domu, koji nosi naziv Dom naroda./HMS/

SOFTIĆ: Trojka će podržati četvrtog izaslanika HDZ BiH za Dom naroda Parlamenta BiH

Najava predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da će ta stranka imati četiri izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH može znači samo jedno, a to je da će SDP i Narod i pravda podržati izaslanika HDZ-a BiH, naveo je u pisanoj izjavi za javnost potpredsjednik SDA Safet Softić.

“Ukoliko to zaista urade, a uzimajući u obzir da je SDP već isporučio SNSD-u četvrtog izaslanika u Domu naroda, HDZBiH i SNSD će imati potpunu kontrolu u procesu donošenja odluka”, kazao je Softić.

Pozvao je stranke “Trojke” da odustanu od ove, kako kaže, opasne namjere koja će “predsjednike tih stranaka možda dovesti u ministarske fotelje, ali će državu Bosnu i Hercegovinu dovesti u milost i nemilost SNSD-a i HDZ-a”.

Tvrdi i da isporučivanje Doma naroda ovim strankama znači svjesno i proračunato djelovanje protiv državnih interesa.

“Upravo su dužnosnici Trojke bili najglasniji kritičari SDA u proteklom mandatu, služeći se pri tome neistinama da je SDA omogućila HDZ-u izbor četvrtog izaslanika. Ono što su tada kritizirali i na čemu su skupljali glasove građana, danas očigledno namjeravaju provesti u djelo.

Krajnje je vrijeme da se čelnici Trojke urazume i da prestanu bespogovorno pogodovati SNSD-u i HDZ-u u zamjenu za vlast jer posljedice njihove snishodljivosti naspram ovih stranaka će vjerojatno nanijeti nepopravljivu štetu Bosni i Hercegovini i njenim građanima”, zaključio je SDA-ov dopredsjednik Safet Softić u pismenoj izjavi dostavljenoj medijima./HMS/

Continue Reading