Connect with us

Nogomet

Zvonimir Boban: ‘Svašta sam čuo o sebi, pa i da sam homoseksualac’

Bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban, u intervju za HRT komentirao je aktualnosti u nogometu, nova pravila Fife, hrvatskog nogometnu ligu, odnose s veliki, “gazdom”, a govorio je o sferi privatnog života.

Na početku o Fifi:

Fifa je drugačija nego je bila, daleko je od one koja je bila uvaljana u blato, u kojoj je bilo korupcije.Gianni Infantino doveo je nove ljude, sve se radi transparentno. Čistimo ostavštinu Seppa Blattera.

O stanju u Hrvatskom nogometu:

Nema napretka, jer nema jasne strategije što bi to naš nogomet trebao biti. Jasno reprezentacija je jedno, to je sve cirkus koji dođe i prođe, i koji se voli i poštuje, i koji nam daje toliko radosti, ali nije samo reprezentacija naš nogomet.

Naš nogomet je iznad svega naša liga, naša infrastruktura, jadni derutni stadioni, preživljavanje naših klubova, preživljavanje nogometnih škola. Nogomet se nažalost nije pozicionirao kao dobra i poštena djelatnost unutar našeg društva tako da bi ju politika mogla prigrliti i opravdati pravo bavljenje nogometom. Jasno nam je da se onda političari na vanjskim stadionima i slikaju u dresovima a to je jednako smiješno. Nogomet se nije pozicionirao na pravi način. Bolja atmosfera je nemoguća.

Osvrnuo se Boban na naslov Rijeke.Jako mi je drago da je Rijeka nakon dugogodišnjeg rada osvojila prvenstvo, to je na čast svima, ljudima koji su vodili klub, treneru, igračima i navijačima. I vidio sam da je to bila istinska fešta, kakva bi trebala biti a kakvu zadnjih godina nismo vidjeli.

O izjavi Zdravka Mamića da smo taj Rijekin naslov vidjeli sada i nećemo nikada više. 

U HNL-u je sve moguće.

Hajduk?

Ja se osobno teško mirim s takvim Hajdukom, autsajderom. To je loše za hrvatski nogomet i nadam se da će se brzo vratiti. Iako sumnjam jer ne vidim viziju i hajdukovski put. Ne vidim reformatora i ljude koji tehnički mogu prepoznati stvar.

Naši treneri se uzdižu, Bilić, Kovač, Tudor?

Nije da nisam želio biti trener jer svi mi želimo prenijeti znanja. Nastavio sam s Uefinom akademijom, imam diplomu, ali u Hrvatskoj nisam imao mogućnosti raditi. Što se tiče trenera, jako sam sretan zbog njih. Posebno sa Slavenom, jer znamo se od 13. godine, s kojim sam vezan. On je najveći stručnjak u Hrvata i donio veliki napredak. Implementirao je nove tehničke sustave.

Tudor i Kovač su se patili na terenu, ali takvi su i tijekom karijere i znali su što znači mjeriti svaki centimetar. Kovač je igrao finale njemačkog kupa, izgubio je od Borussije iako nije bila puno bolja. Želim im puno sreće.

Bilo je često ružnih riječi na Vaš račun.

‘Svašta sam čuo o sebi. Homoseksualci su mi govorili da sam peder, kriminalci da sam lopov, a rulja da sam loš čovjek… Na sceni je sada polupismena rulja koju podržavaju polupismeni novinari. Idemo na sud. To je novina koja ima odlične pisce, ali lošeg gazdu. Želim sreću gospodinu Hanžekoviću.

Hrvatska reprezentacija?

Obožavam je, na ponos je svima nama, kako igraju kako se ponašaju i kakvu odgovornost imaju. Oni osjećaju da moraju imati to poštovanje, pristup tom kultu, pronose ga na najbolji mogući način.

Imali ste polemika i s izbroniko Čačićem?

Ha ha.. Tko me se nije dotaknuo iz gazdine svite? Ali što se nogometa tiče, igrali smo sjajno. I uživao sam u kreativnosti, talentu i lakoći nogometa. Nisam uživao o taktičkom neprepoznavanju portugalske taktike. Ali kako su nastavili igrati, želim Čačiću da tako i nastavi.

U nedjelju Hrvatska gostuje na Islandu.

Jedina prava opasnost je neozbiljnost. To do sad nisu pokazali, pa vjerujem da ni neće.

Foto;pxll

Continue Reading