Connect with us

Ljubav

Vrisak s Ljubuše najzaslužniji za Pecićev zlatni med

Sredinom studenoga u Mostaru su se okupili hercegovački pčelari na stručno-edukativnom skupu ‘Peti dani hercegovačkog meda’.

Glavna svečanost skupa održana je u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, nakon čega su uslijedila stručna predavanja. Na kraju predavanja najboljima su dodjeljene diplome.

Povjerenstvo je ocjenjivalo 183 uzroka meda. Nagrađeno je 175 uzoraka, 6 uzoraka nije nagrađeno, a 2 uzroka su eliminirana. Od 175 nagrađenih uzoraka, zlatnih je 64srebrna su 72, a brončanih je 39. Ocjenjivalo se 10 vrsta meda (bagremov, cvjetni, med od drače, heljde, kadulje, kestenov, livadni, medljikovac, med od titlovine, te vriskov med). Najviše je uzoraka bilo od cvjetnoga meda.

Apsolutni pobjednik je Ivan Turudić iz Čitluka za svoj med od drače. U kategoriji vriskova meda pobjednik je Ivan Pecić iz Tomislavgrada. Pored ovoga mladoga duvanjskoga pčelara na sajmu je svoje uzorke poslalo još 10 pčelara iz Tomislavgrada. Zlatnu medalju za vriskov med osvojio je i Jozo Bagarić, srebrne medalje osvojili su: OPG Ljubičić za livadni med, Ante Ćurić za cvjetni i vriskov med, Mario Marković za vriskov med, Dubravko Jurčević za cvjetni med, Drago Krišto za cvjetni med te Filip Kelava (Sotić) za vriskov med, dok su brončane medalje osvojili : Dubravko Jurčević za cvjetni med, te OPG DVD SMF za cvjetni med.

Kratko smo porazgovarlai s Ivanom Pecićem, mladim duvanjskim pčelarom. Kaže nam da je pčelarstvo jako zavolio ali da je to za sada njegov hobi, kojim se nastoji baviti u slobodno vrijeme, izvan obiteljske tvrtke „AGRO Brišnik“. Trenutno posjeduje 15-ak košnica koje su ovo godine bile na padinama Ljubuše, pa je i vrisak s Ljubuše najzaslužniji za zlatnu medalju i titulu pobjednika kategorije.

Upitali smo i za plasman njegovoga meda i gdje se može nabaviti, ali uz osmijeh kaže da je sve već rasprodano i da je bilo i 10 puta više da ne bi zadovoljilo potražnju. Kupci uvijek prepoznaju kvalitetu!

Čestitamo Ivanu, ali i ostalim nagrađenim duvanjskim pčelarima svjesni njihovoga velikog truda oko očuvanja pčelinjih zajednica.

Organizator ‘Petih dana hercegovačkog meda’ bila je Udruga pčelara ‘Matica’ Mostar u suradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Savezom pčelara HNŽ i Savezom pčelara FBiH.

 

Tomislavcity

Continue Reading