Kultura

VOJNI VRH NA STRANI PREDSJEDNICE “OLUJI JE (JEDINO) MJESTO U KNINU

Kotromanović i Milanović nemaju nijednog generala u vrhu Oružanih snaga tko bi im izveo vojsku na ulice!

Cijeli Glavni stožer je zadnjih dana iskazao neupitnu lojalnost vrhovnoj zapovjednici. Bez obzira što mislili i govorili šarlatani poput Kotromanovića ili Mesića, isključivo Predsjednica Republike će možda već krajem ovog tjedna odlučiti hoće li biti vojne parade, kada i gdje!

U vrlo opasnu polemiku tko zapravo upravlja Oružanim snagama sada se uključio i bivši predsjednik Mesić koji je u svom kavanskom stilu prvo izjavio kako je Predsjednica Republike neupitna vrhovna zapovjednica Oružanih snaga da bi danas preinačio svoj stav kazavši kako u mirnodopskim uvjetima o upotrebi vojske odlučuju Glavni stožer i MORH.

Iako Ustav RH kao najviši zakonski akt jedne zemlje jasno i nedvosmisleno u članku 100. kaže kako je “Predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Oružanih snaga”, ministar Ante Kotromanović a sada i njegov mentor Stipe Mesić Ustavu pretpostavljaju Zakon o oružanim snagama koji definira obrambeno ustrojstvo, upravljanje i demokratski nadzor u Oružanim snagama, ali za svakog vojnika i pravnika je neupitno tko je vrhovni zapovjednik.

Kotromanovićevo a sada i Mesićevo nijekanje ovlasti nove hrvatske predsjednice pomalo podsjećaju na tihi puč i državni udar, no na njihovu veliku žalost u vojnom vrhu uopće nemaju nikakvih dvojbi oko vrhovnog zapovjednika.

Naime, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Drago Lovrić (iako formalno figurira kao Josipovićev čovjek) nalazi se s Predsjednicom Republike u Afganistanu. U svakodnevnoj komunikaciji sa svojim zamjenikom general-pukovnikom Dragutinom Repincom i načelnikom Kopnene vojske general bojnikom Matom Ostovićem nekoliko je puta zadnjih dana iskazao neupitnu lojalnost vrhovnoj zapovjednici. Nije tajna da ministra Kotromanovića u Glavnom stožeru Oružanih snaga doživljavaju kao običnog šarlatana i sasvim je sigurno da će vojska u eventualnom ozbiljnijem sukobu Pantovčaka i Banskih dvora ostati na strani predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Naime, nema gotovo nijednog generala u vrhu Hrvatske vojske tko ima i najmanje dvojbe tko je u pravu oko zapovjedanja Oružanim snagama. Čak i oni potpuno apolitični generali u vojnom vrhu najnovije su Kotromanovićeve eskapade nazvali najobičnijom glupošću.

Misteriozna smrt brigadira Zadre

Kako sada stvari stoje vojni će vrh čekati odluku vrhovne zapovjednice hoće li biti vojne parade i kada. Posljednje informacije govore kako će čelni ljudi Glavnog stožera odmah po povratku iz Afganistana iznijeti Predsjednici financijsku stranu eventualnog mimohoda nakon koje će ona donijeti konačnu odluku. S kojom se Milanović i Kotromanović ne moraju složiti ali oni jednostavno nemaju nikakvih ovlasti i mogućnosti donijeti drugačiju odluku. Sve i kad bi htjeli u vojsci neće naći čak ni među nižim časnicima nikoga tko bi izveo vojsku na ulicu ukoliko odluka vrhovne zapovjednice bude drugačija.

Za Kotromanovića bi bilo puno pametnije kada bi se zajedno da svojim kolegom Ostojićem pozabavio čudnom smrću brigadira Jure Zadre koji je u trenutku nestankaobnašao funkciju načelnika jednog od odjela u Upravi za komunikacijsko-informacijske sustave Glavnog stožera OS RH. Kada bi se u bilo kojoj ozbiljnoj vojsci svijeta, a posebno članici NATO-a dogodio nestanak šefa komunikacija, dakle visoko rangiranog čovjeka koji po prirodi svog posla ima doticaja s iznimno osjetljivim informacijama, to bi pokrenulo cijeli vojno obavještajni i policijski aparat.

Međutim hrvatske je istraga uspjela jedino utvrditi i to za nekoliko minuta od pronalaska leša kako “nije bilo tragova koji bi upućivali na sumnjivu smrt.” Dakle, trebalo im je 12 dana da ga nađu a onda samo desetak minuta da obave obdukciju, bar prema onom što tvrde mediji. Jsno to je onda pokrenulo i brojne spekulacije poput one da je brigadir Zadro trebao biti svjedok u slučaju pljačke novaca iz Vojno obavještajne agencije za koje se sumnjiče Mesićevi igrači Darko Grdić i Ognjen Preost.
Podsjetimo, bivši šef vojno-obavještajne službe Gordan Čačić poginuo je u Italiji na skijanju, također “nesretnim slučajem”. I on se bio zakačio s Grdićem i Preostom koji su nakon njegove smrti potpuno preuzelu nadzor nad VOA-om.
Osim ove čudne podudarnosti maštu golica i saznanje da su ratnici koji su prošli čitav rat i znali se sačuvati sada ginu na skijalištima i utapaju se u rijekama iako su odlični plivači.