Kultura

Tjedni komentar…. Generalski Potez Generala ROJSA “Dolazi Predsjednik Zoran Milanović Na 30 Obljetnicu HVO-a u Mostar

Red se mora znati…. Instituciju i sustav treba poštivati!!!

 

Zauvijek ću pamtiti pokojnog generala Peru Ćavara, kad me pozvao u ured i naučio me životnom ponašanju, odnosno važećem protokolu. Nikad Predsjedniku ne ići bez znanja krovne institucije. Prevedeno na aktualno vrijeme……ne smijem ni Predsjedniku ići a ni pisati bez znanja ili odobrenje krovne institucije. Svima na znanje… to je Hrvatski Generalski zbor čiji je Predsjednik general Marinko Krešić a Zamjenik Predsjednika general Ljubo Ćesić Rojs (prvi suradnik predsjednika  dr Tuđmana i ministra Gojka Šuška) Sjećanja izviru…..pita mene general Ćavar “znaš li šta znači nekog zvati ili pozivati???”  i tako saznadoh kako se povođani “zovu” a  svatovi “pozivaju” i posebno ako se poziv upućuje iz institucije  ima procedure i propise koji se strogo primjenjuju.  U svatove se nikad nije pozvao nepoznat čovjek, poštuju se običaji i tradicija od davnina, obvezno se ide u svaku kuću i nosi pozivnica.

 

Vratimo se na obilježavanje i proslavu 30-te obljetnice HVO-a  i  p o z i v
Logično kako će  prvi  biti pozvani  utemeljitelji HZ HB  i Prvi ratni zapovjednici tog vremena  travnja 1992  te sadašnja aktualna vlast na svim razinama, zatim temeljne Udruge  sa Odborom za branitelje pri HNS-u (operativnom tijelu za organiziranje ) Prirodno i logično kako su dionici u organiziranju i sudjelovanju aktivni pripadnici Vojne komponente HVO Hrvata u BiH. Organiziranje i proslava 30-te obljetnice, dolazak Predsjednika i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića,Predsjednika izvandomovinskih Hrvata  je najveći događaj za branitelje i uopće za Hrvate u BiH. Posebna čast i ponos su o d l i č j a koja se tom prigodom uručuju najzaslužnijima.

Hrvatski Generalski Zbor je krovna Braniteljska Udruga

jedan je            “General Rojs”

Zbog svih opasnosti koje nas okružuju, čvrsto čuvajmo sidro koje nas drži, poštujmo institucije hrvatskog zajedništva, budimo oprezni, nikog ne omalovažavajmo, a častimo institucije branitelja po redu i časti kako ih pripada. Po pitanju branitelja jasno moramo kazati kako je krovna braniteljska institucija hrvatske obrambene komponente Generalski Zbor. Slijedom istog svi kontakti i zahtjevi idu  isključivo preko Generalskog zbora. Tako i poziv na obljetnice, prijedloge za odličja,  kao i organiziranje zajedničkih događanja.  Osobno smatram kako bi svaki u hijerarhiji obrambenih i vojnih struktur u miru prepoznao važnost sustava koji je izgrađen i isti poštivao radi snage zajedništva i otpora agresiji u miru. Ako pojedinci (zbog svoga izraženog ega i sebeljublja) ignoriraju  izgrađeni sustav treba ih objaviti na „stupu srama“ kao i one koji negiraju činjenice i istine, degradiraju krovnu organizaciju branitelja i ratne zapovjednike. Takvi (ako ih ima) idu na ruku rušiteljima temelja Mirovnog Sporazuma u Daytonu.  Neuvažavanjem Hrvatskog  Generalskog Zbora kao krovne institucije svih Hrvata, transferira se na člana Predsjedništva koji sebe deklarira Hrvatom. ( a ne baštini niti jednu vrijednostu Hrvata)Posebno je u BiH ogroman otpor Hrvata zbog člana predsjedništva BiH kojeg su izabrali Bošnjaci kako bi pokazali snagu brojnijeg naroda. Izabrali osobu koja negira hrvatski identitet i postojanje Hrvata u BiH te time jasno razotkrili svoju politiku. Takav nedostojan član Predsjedništva bi trebao hrvatskoj vojnoj komponenti (sa jasno definiranim i legitimnim specifičnim obilježjima) dodjeljivati odličja….. tuga i jad koji ćemo nadvladati ponosom i prkosom prastarog hrvatskog naroda. Upravo zbog toga, sva povjerenstva i Odbori za branitelje su dužni „pozabaviti se“ službenim protokolom  kako bi  Predsjednika Milanovića  domaćinski dočekao Predsjednik HNS-a i ratni zapovjednici predvođeni generalima kojima su činove/odličja dodijelili Predsjednik HRHB mr Mate Boban i  Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman.
A ratni zapovjednici koji su činove dobili od neustavnog Željka Komšića neka budu tamo negdje lijevo blizu gostiju iz međunarodne zajednice.
Ponavljam…hrvatsko zajedništvo iznad svega…. snagom Božije ljubavi svladajmo egoizam i pohlepu.
Autor Objave Mladen Ljubić-Vajta

Exit mobile version