Connect with us

Magazin

Tjedni braniteljski komentar….. branitelji nemaju zadaću srušiti istinu o Domovinskoj povijesti,

Dragi  branitelji,  vi koji vodite  Odbore za branitelje i Temeljne Udruge  trebali ste doći na Široki Brijeg 12.8. u kino “Borak”  na Svečani sjednicu Gradskog vijeća.  Naravno da su bili mnogi visoki dužnosnici  izvršne i zakonodavne vlasti na čelu sa Dr. Draganom Čovićem  Predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora, zatim  ratni Zapovjednici, Županijski dužnosnici i  mnogi drugi koji njeguju istinu o Domovinskoj povijesti kao temelju hrvatskog zajedništva (zjenica oka)
Gospodo, ne zaboravite, na Širokom Brijegu je spašeno Hrvatsko zajedništvo.  Zahvaljujući Gradonačelniku Miri Kraljeviću i Predsjedniku Gradskog Vijeća  Vinku Topiću, uz naklon i svaku pohvalu Odjelu za branitelje HVO Široki Brijeg koji su sve odlično pripremili, u cilju očuvanja istine i temelja  HVO ( postrojbe, dragovoljci, branitelji, nositelji obrane obrane hrvatskih prostora, organizatori otpora)
Da pojasnimo jedan segment OBRANE u MIRU. Nitko nema pravo niti je ovlašten smanjivati ulogu HVO-a  ili ignorirati jednaku zastupljenost u Odborima  vlasti. Važno je naglasiti kako Odbor za branitelje pri HNS-u ima važnu zadaću “obrane u miru”  i zastupanja istine o HVO postrojbama. Svi članovi kao jedan su obvezni,  jasno zauzeti stav i boriti se za jednaka prava svih postrojbi i strukture HVO-a  onako kako su zastupljene postrojbe i strukture Armije (dvije komponente su sporazumno udružile snage i prava)
Slijedom istog nužno je žurno  PONIŠTITI  odluke Organizatora HVO-a  koje su usvojene od (samozvane) Komisije Udruge HVO Organizatora a bez sagledavanja cjelokupnih posljedica za status i položaj HVO postrojbi, dragovoljaca, branitelja i organizatora. Posljedice su katastrofalne jer navedena odluka  eliminira povijesnu istinu o Prvim dragovoljcima i Prvim posebnim postrojbama ( a Armija je zastupljena Patriotskom ligom i Zelenim beretkama) Ovo je vrlo opasno i tragično narušavanje istine o Domovinskoj povijesti.
Nitko ne bi smio kazati kako je to nemoguće ispraviti, dužni smo učiniti nemoguće jednako kako smo učinili u ratu. ako ništa ne učinite to se kvalificira kao izdaja politike Hrvatskog narodnog Sabora.  Nikako mi neće biti jasno  kako su mogli podići ruku za popis imena i strukturu postrojbi koje znakovito potvrđuju kako nije bilo postrojbi HVO-a što u konačnici slijedi da je HVO u sastavu Armije.
U radu te Komisije sudjelovali su  Dr. Miljenko Lugonja, Ivo Andrić Lužanski i general Martin Frančešević ( djelatnik Ministarstva obrane  FBIH)  ne želim polemizirati tko ih je imenovao.
Da skratim priču,  svima na znanje…….  HVO se organizirao kroz postrojbe , na način da je svaka općina organizirala svoju obranu utemeljenu na organiziranoj obrani po Mjesnim zajednicama/ područnim stožerima.  Uz dužno poštovanje svima, Široki Brijeg je bio nositelj i prvi začetnik ideje o nužnosti organiziranja obrane.  Prva dragovoljačka postrojba je utemeljena  u Širokom Brijegu (Knešpolje )(19.07.1991.god.) i to su Širokobriješki “Poskoci”  Slijedom  tih činjenica Prvi organizatori su sa Širokog Brijega.
Široki Brijeg: Mimohodom sa stjegovima ratnih postrojbi obilježen Dan hrvatskih branitelja / Bljesak.info | BH Internet magazin
Uz dužno poštovanje Armiji, činjenica je kako je A Izetbegović u vremenu kad su se organizirali Hrvati za obranu Prvak u Bošnjaka ( tada Muslimana) je kazao “ovo nije naš rat” Dakle nikako nije moguće da su imali organiziranu obranu dragovoljačkih postrojbi prije Hrvata u BiH.
Zašto smo dopustili da laž nadjača istinu ???
Uz dužno poštovanje Dr Lugonji, Lužanskom i generalu Frančeševiću  dužan sam kazati kako  istina o Domovinskoj povijesti nije ničija “prćija” i nitko nema mandat  krivotvoriti povijesne činjenice.  Ne samo da nema mandat nego  nisu sposobni izboriti se za istinu i takvu zastupati do smrti.  Posebno zabrinjavajuće u takvim odnosima snaga (podaničkim) razgovarati sa čelništvom AID-a  te usvajati neke “krnje popise”  što potvrđuje braniteljsku nesposobnost obrane u miru. rezultat takvog rada je ogromna šteta za sve vrijednosti koje su svojim zivotima obranili pokojni i živi branitelji Hrvatskoga roda.  Štetu činite i vođi Hrvatskoga narodnog Sabora, koji je na stol iznio ključni problem države Bosne i Hercegovine (neravnopravnost naroda)
Međunarodna zajednica je dužna reagirati  oko Izbornog Zakona a Odbor za Branitelje stitit Istinu o Domovinskoj Kultura | MM Portal | Page 38
Autor objave Mladen Ljubić Vajta

Evo istine o “Istini o Domovinskoj Povjesti “91”

Fotografija Grad Široki Brijeg.

.. Hrabrost  se obznanjuje u najtežim i najrizičnijim vremenima.
 Vrlo malo se  prizna i nagrađuje istinska hrabrost koja se upali kao plamen u trenutku kad je potrebna.  Istinska hrabrost živi samozatajno i ne zahtjeva  ni čast, ni slavu ni moć……. a zašto…. pa zato što je ponizna i požrtvovana.
Domovinski rat je  osvijetlio dvije vrste ljudi, a naš tjedni komentar je posvećen zaboravljenim događajima, hrabrim i čestitim ljudima / obiteljima koje su u svakodnevnom životu skromne i skoro nevidljive.
Svjedočim i  javnost izvješćujem o hrabrosti i požrtvovnosti  obitelji Ćavar  u organiziranju  i  prihvaćanju najrizičnijih zadaća u teškim i opasnim vremenima  90-tih godina. Preuzeti odgovornost, prihvatiti naoružanje u svoju garažu  te obitelj i imovinu izložiti riziku granatiranja i stradanja mogu samo hrabri ljudi  koji vide cilj a ne strahuju od mogućeg stradanja.  Malo je takvih, ali ima ih i  uvijek će ih biti. Božji dar, samozatajni, obiteljski, radini i od malo riječi. Takav je naš Krešo Ćavar…. Naravno nikad sam, uvijek poštovan i cijenjen od svojih suradnika. U tim  teškim i rizičnim vremenima uz Krešu su podijelili odgovornost  pokojni Mladen Skoko i moja malenkost ( Vajta)
Prihvatiti oružje, u to vrijeme je bilo ravno prihvaćanju smrtne presude.  Smatram kako su svi nazočni u Knešpolju  ( Prvi sastanak i utemeljenje)  heroji Domovinske obrane.
Prijedlog: na  tom mjestu postaviti spomen ploču” i Kreši Ćavaru  uručiti odličje  a zahvalnice Ljubotićanima  koji su  se prvi hrabro postrojili  u Prvi  organizirani, legalni  stroj te demokratski izabrali Prvog zapovjednika, pokretača obrane i otpora  agresorskoj JNA
Fotografija Grad Široki Brijeg.
Autor objave Mladen Ljubić Vajta

Continue Reading