Connect with us

BiH u EU

SVEČANA AKADEMIJA U MOSTARU Danas obljetnica proglašenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Danas će biti upriličen svečani program povodom 26. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Program započinje polaganjem vijenaca na grob Mate Bobana, predsjednika HR-HB u 12 sati u mjesnom groblju Gorici – Sovići.Nastavlja se polaganjem vijenaca ispred Spomenika hrvatskim braniteljima – Trg hrvatskih velikana (Mostar) u 19 sati, prenosi bpz.ba

Slijedi svečana akademija, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 19:15 sati.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna utemeljena je 28. kolovoza 1993. godine, a predstavljala je nastavak na Hrvatsku Zajednicu Herceg-Bosna osnovanu 18. studenog 1991. godine.

Washingtonskim sporazumom koji je predstavljao svojevrsno potpisivanje mira između Bošnjaka i Hrvata, dogovorena je Federacija ova dva naroda s 10 županija/kantona, a Herceg-Bosna je time prestala postojati kao teritorijalna jedinica Hrvata.

Herceg-Bosna je zajedno s Hrvatskim vijećem obrane (HVO) u ratu predstavljala zaštitu Hrvatima od agresorskih namjera druga dva naroda, a bila je značajna u svrhu organizacije Hrvata u političkom, društvenom, gospodarskom, vojnom i svakom drugom pogledu u tom teškom razdoblju

Continue Reading