Scena

Što Krešo Beljak zapravo zna o Vlatku Mačeku i HSS-u?

oliko je tragikomično upuštanje političara u ocjene povjesnih tema pokazao je i još svjež primjer novoizabranog predjednika HSS-a Kreše Beljaka.

PojaÅ¡njavajući Mesićevu suludu tezu prema kojoj bi “da nije bilo partizanskog pokreta, Hrvatska danas bila sastavnim djelom Velike Srbije”, Beljak je kao primjer antifaÅ¡izma naveo HSS i osobno Vlatka Mačeka.

>>Beljak poput Mesića: Da nije bilo partizanskog pokreta, danas bi ovo bila Velika Srbija

Siroti Beljak je tako pokazao da zapravo ne zna da je Vlatko Maček, zajedno s Dragišom Cvetkovićem, potpisnik Trojnog pakta kojim je kraljevina Jugoslavija, 25. ožujka 1941., postala saveznica Hitlerove Njemačke.

Beljaku, koji 10. travnja smatra “jednim od najtužnijih i najsramotnijih dana u hrvatskoj povijesti”, očito nije poznat ni Mačekov proglas od 10. travnja 1941. godine, stoga mu ga treba ponoviti.

-Hrvatski narode! Pukovnik g. Slavko Kvaternik, voÄ‘a nacionalista u zemlji, proglasio je danas slobodnu i samostalnu Nezavisnu Hrvatsku Državu na cijelom teritoriju hrvatskog naroda te je danaÅ¡njim danom preuzeo vlast u svoje ruke. Pozivam sve Hrvate da se novoj vlasti pokore. Sve članove HSS molim, a kotarske poglavare pozivam da ostanu na svojim mjestima i da suraÄ‘uju s novim vlastima – kazao je Vlatko Maček u proglasu od 10. travnja 1941.

Novoizabrani predsjednik HSS-a morao bi znati da su među izravnim ratnim suradnicima đenerala Draže Mihajlovića bili i pripadnici HSS-a. Riječ je o Ivanu Šubašiću i ostalim članovima tzv. jugoslavenske izbjegličke vlade čiji je ministar rata bio osobno đeneral Draža Mihajlović.

Suma summarum – da nije tragično bilo bi smjeÅ¡no!

Ubuduće bi političari trebali prepustiti fiziku fizičarima, botaniku botaničarima, demografiju demografima a povijest povjesničarima. U protivnom, postupajući poput Kreše Beljaka i nekih sličnih primjera, izlažu se opasnosti da budu predmet sprdnje i ismijavanja.

 

Vladimir Sertić tropolje.info

Exit mobile version