Connect with us

Ljubav

PRVI U POVIJESTI

Podvig SpaceX-a je utoliko veći što je postignut tijekom komercijalne misije.

Raketa SpaceX Falcon s telekomunikacijskim satelitima lansirana je u ponedjeljak s Floride, nakon čega se jedan njezin dio okrenuo, usmjerio prema Cape Canaveralu i sigurno sletio u prvom takvom svemirskom letu u povijesti.

Uspješna misija, kojom je u orbitu lansirano jedanaest satelita telekomunikacijske tvrtke ORBCOMM, odigrala se u samo 30 minuta i označila je prekretnicu za tvrtku SpaceX u vlasništvu američkog inženjera i filantropa Elona Muska.

Bio je to prvi let njegove kalifornijske tvrtke od pada rakete u lipnju u kojem je uništen teretni brod s namirnicama i opremom za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Napredna raketa veličine deveterokatnice poletjela je iz Cape Canaverala u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu da bi se njezin suborbitalni dio s devet motora vratio deset minuta kasnije na pistu udaljenu oko osam kilometara od lansirne rampe. Drugi dio rakete s teretom nastavio je uspon u Zemljinu orbitu.

Musk je rekao da će mogućnost vraćanja njegovih raketa na Zemlju i ponovne upotrebe za iduće letove smanjiti troškove u rastućoj i sve konkurentnijoj industriji svemirskih letova.

Nakon odvajanja od gornjeg dijela, glavni pogonski dio Falcona okrenuo se, aktivirao motore i sigurno sletio na Zemlju, raširivši svoje “noge” kojima je nježno dotakao tlo.

SpaceX, koji bi trebao izvesti 60 lansiranja vrijednih ukupno osam milijardi dolara, ranije je neuspješno pokušao vratiti svoje rakete na platformu u oceanu.

Tvrku Hawthorne osnovao je 2002. Musk koji je i izvršni direktor kompanije Tesla Motors Inc., proizvođača električnih automobila.

Suparička kompanija Blue Origin koju je pokrenuo izvršni direktor Amazon-a Jeff Bezos, sličan je test uspješno izvela prošlog mjeseca. Uzvraćajući komplimente SpaceX-u, Bezos je na Twitteru čestitao Musku rekavši “Dobrodošli u klub!”.

No podvig SpaceX-a je utoliko veći što je postignut tijekom komercijalne misije. tropolje.info

Continue Reading