Connect with us

Ljubav

Prva cijepljena liječnica: “Ja sam Vlasta Merc, imam 44 godine, želim svoj život nazad!”

Obavljeno  je prvo cijepljenje zdravstvenih djelatnika u najvećoj hrvatskoj covid-bolnici, KB-u Dubrava. Prve su u  cijepljene medicinska sestra i doktorica. Nakon cijepljenja doktorica je dala izjavu.

“Ja sam Vlasta Merc, liječnica sam, anesteziolog intenzivist ovdje u KB-u Dubrava, imam 44 godine. Ovdje radim 18 godina i od početka epidemije sudjelujem u liječenju najtežih pacijenata. Neću pričati koliko nam je teško jer je ovo moj poziv i ja sam ovo izabrala.

Najteže je našim pacijentima koji se svakodnevno bore za svoj život. Nama je teško gledati toliki broj smrti, jer covid je zaista teška, smrtonosna bolest o kojoj, nažalost, još ne znamo dovoljno.

Zašto sam se cijepila?

Zato što želim svoj život nazad. Jer želim zagrliti svoje roditelje bez straha da ću ih zaraziti. Želim da me moje 9-godišnje dijete više ne pita o koroni, o zaraznim bolestima. Nadam se da će nas ovo cjepivo spasiti i da će svi kolege, ali i svi građani Hrvatske uvidjeti dobrobiti ovog cjepiva”, rekla je prva cijepljena doktorica iz KB-a Dubrava.

Medicinska sestra Silvija Iveković, koja radi u intenzivističkom centru, nakon cijepljenja je rekla kako želi potaknuti sve medicinske sestre da se cijepe.

“Zahvalna sam na prilici da sam se mogla među prvima cijepiti. Svojim primjerom želim potaknuti sve sestre da se cijepe kako bismo dobili priliku da vratimo svoj život natrag kakav je bio prije covida. Moja poruka je cijepite se da zaštitimo sebe i druge”, poručila je Iveković.

V.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić ocijenio je kako je danas veliki dan koji daje novu nadu i ohrabruje na više načina. “KB Dubrava i svi njezini djelatnici su od prvog dana u borbi s ovom pandemijom i za sve nas je ovo novi početak novog liječenja ove bolesti”, rekao je.

Beroš: Godina nije mogla završiti boljim darom od ovoga

“Svjedočimo velikom trenutku, mislim da će to biti prekretnica. Mislim da godina nije mogla završiti boljim darom od ovoga. Ova je godina bila veliki test za sve nas. Zdravstveni sustav je prilagođen i funkcionira i hrvatski građani su pokazali zajedništvo. Ova ustanova predstavlja najvažniji centar za liječenje covid-19 pacijenata.

Dnevno se liječi više od 400 bolesnika. Ovakve uvjete nismo mogli osigurati u nijednoj drugoj bolnici. Kad jednom ova epidemija završi, nadam se da ćemo se odužiti KB-u Dubrava. Sad je vrijeme da još jednom cijepljenjem pokažemo zajedništvo i odgovornost”, rekao je Beroš.

Danas su obavljena prva cijepljenja u Hrvatskoj. Prva osoba koja se cijepila protiv bolesti covida-19 je štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka. Na prvom cijepljenju bili su prisutni predsjednik vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Nakon toga je uslijedilo cijepljenje u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, a u 13 sati cijepljenje u Kliničkoj bolnici Dubrava. Istodobnoje cjepivo raspoređeno u druge kliničke centre po Hrvatskoj.

M.Marković /Foto: screenshot

 

Continue Reading